Home VestiEkonomija Prihod mobilnih operatera u Srbiji u 2015. iznosio ukupno 902 miliona evra

Prihod mobilnih operatera u Srbiji u 2015. iznosio ukupno 902 miliona evra

by bifadmin

Dok Srbi ne silaze sa telefona, mobilni operateri zadovoljno trljaju ruke. Za godinu dana građani naše zemlje proveli su ukupno 15,11 milijardi minuta u razgovorima preko mobilnih telefona. I to samo u odlaznim pozivima.

Za to vreme, mobilni operateri su lane prihodovali ukupno 902 mil EUR, što je prema izveštaju regulatorne agencije RATEL, čini 58% ukupnih prihoda na tržištu elektronskih komunikacija.

Iako i dalje koristimo više telefona, nego što imamo stanovnika, najnoviji izveštaj RATEL o tržištu telekomunikacija za 2015. pokazuje da pada broj korisnika mobilnih telefona u našoj zemlji. Trenutno ih je 9,16 miliona.

„Smanjenje ukupnog broja korisnika za 2% posledica je smanjenja broja pripejd korisnika. To je očekivani trend i nije zabrinjavajuće, imajući u vidu da je i dalje visok broj telefona po glavi stanovnika, kao i da raste količina odlaznog saobraćaja u minutima“, ističe RATEL.

Za razliku od priče, koja iz godine u godinu raste, broj poslatih SMS poruka beleži pad za 15,5% – lane smo ih poslali „samo“ 8,7 milijardi, što je za 1,6 milijardi poruka manje nego godinu pre. Međutim, ni ovo nije iznenađujući rezultat. Poznato je, naime da se za slanje tekstualnih, video i slikovnih poruka sve češće koriste besplatni servisi poput Vibera.

Podaci pokazuju da je lane na mreži „utrošeno“ gotovo 31 milion gigabajta. Praktično gledano, to je kao da smo za godinu dana preko interneta gledali 7,7 miliona igranih filmova. Kada ove podatke uporedimo sa 2012. godinom, dobićemo tek trećinu ovog saobraćaja (10 miliona gigabajta).

Rast korišćenja mobilnog interneta izuzetno je primetan u regionalnom romingu. S obzirom na to da je od 30. juna prošle godine počela primena nižih cena za korišćenje mobilnih telefona u romingu, prema sporazumu koji su potpisali Srbija, Crna Gora, BiH, i Makedonija, beleži se značajan rast dolaznih i odlaznih poziva, pad SMS poruka, i veliki rast koriššćenja mobilnog interneta. Za čak 336% u trećem kvartalu 2015. u odnosu na isti period 2014. godine, dok je ovaj procenat rasta kod postpejd korisnika 242%. U četvrtom kvartalu 2015. (u odnosu na poslednje tromesečje 2014), rast mobilnog interneta kod pripejda je isti – 336%, a kod postpejda 173%.

Fiksni tone u zaborav

Broj pretplatnika fiksne telefonije opada i u 2015. iznosi 2,6 miliona. Smanjen je i ukupan saobraćaj preko fiksne mreže i procenjuje se na 5,8 milijardi minuta u domaćem i 485 miliona minuta u međunarodnom saobraćaju. Prosečno trajanje razgovora u fiksnoj mreži inosi 3,15 minuta.

Izvor: Novosti, eKapija

Pročitajte i ovo...