Home VestiEkonomija Sprema se udar kafe

Sprema se udar kafe

by bifadmin

Nakon što se proteklih 18 meseci konsolidovala, cena kafe arabike ponovo počinje da pokazuje znake života.

Mesečni grafikon kretanja cene arabike prikazuje „zaobljeno dno“, ističe u svojoj analizi direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Sakso Banci Ole Hansen. Zaobljena dna se nalaze na kraju produženih opadajućih trendova i označavaju preokret u dugoročnim kretanjima cena. Stvaranje zaobljenog dna često traje i po nekoliko meseci, a jednom kada dođe do proboja on teži da se pretvori u novi uzlazni trend.

Kako Hansen navodi, robusta kafa je bila glavni pokretač oporavka kafe tokom poslednjih nekoliko meseci. Nepovoljni vremenski uslovi u Vijetnamu, najvećem svetskom proizvođaču ove vrste kafe, i Brazilu doveli su do toga da se cena snažno oporavi. Dok je američko tržište bilo zatvoreno u ponedeljak, najaktivniji ugovor trgovanja robusta kafom dostigao je novi 18-mesečni maksimum u Londonu.

Dok je za oporavak arabike bilo potrebno mnogo više, grafikoni pokazuju kako je robusta ranije ove godine otišla pravo od pada do rasta cena. Od niskih pozicija cena u februaru ona je skočila za 44%, a u tom procesu je povratila više od 61,8% iz 2014. do početka široke prodaje u 2016. Tokom nedelje koja se završila sa 30. avgustom, hedž fondovi su povećali optimistične uloge za 11% sa 26.665 lotova, što je najviše od oktobra 2014. godine.

Arabika će izgleda da ospori cenu od 154,75 centi/za funtu, koja predstavlja povratak od 38,2% od prethodno pomenute masovne prodaje, ističe stručnjak Sakso banke.

Proboj iznad cene od 154,75 centi/za funtu može uticati na završetak ranije pomenutog zaobljavanja dna. To bi verovatno izazvalo inicijalnu reakciju sa uzlaznim trendom od 168,25 centi/za funtu, a potencijalno i na 181,75 centi/za funtu.

Hedž fondovi trenutno drže 32.000 lotova u neto dugim pozicijama, samo malo manje od nedavnog vrha od 36.000 koji smo videli tokom nedelje 19. jula. Kada je još 2014. godine cena dostigla vrhunac, broj neto dugih pozicija iznosio je za oko 36% više – 50.000 lotova.

Poslednji skok cena izazvali su podaci koji ukazuju na pad svetskog izvoza koji su pomogli u povećanju fokusa na potencijal zaoštravanja ponude. U Brazilu se sve više govori da je mraz možda oštetio stabla. Ovo je dovelo do zabrinutost kako bi berba 2017. mogla biti slabija nego što se očekivalo, navodi Hansen.

Međunarodna organizacija za kafu prošle nedelje je objavila podatke koji su pokazali da je svetski izvoz kafe u julu pao za 22%. Pad je pre objašnjen slabijom ponudom nego usporavanjem u tražnji, tržište će sve više tražiti da zna odakle će ponuda doći tokom narednih meseci.

Ovo nas dovodi do zanimljivog zapažanja da proizvođači kafe i trgovci trenutno drže kratku neto poziciju od 76.000 lotova. Poslednji put se tako nešto dogodilo 2014. kada je cenom arabike trgovano za više od 200 centi/za funtu. Podaci takođe pokazuju da je broj kesica kafe u skladištima koje sertifikuje ICE berza terminskih ugovora pao na najniži nivo od 1999. Godine, zaključio je Ole Hansen.

Pročitajte i ovo...