Home VestiIT i nauka U HSBC banci moguće je otvoriti račun selfijem

U HSBC banci moguće je otvoriti račun selfijem

by bifadmin

Poslovni korisnici banke HSBC sada mogu da otvaraju nove račune pravljenjem selfija, kojim potvrđuju svoj identitet. Ovo im je omogućila mobilna aplikacija za prepoznavanje lica pomoću koje se može porediti lice sa selfija sa onim iz ličnog dokumenta pomoću kojeg je prvenstveno otvoren račun.

Ova inovacija će, kažu stručnjaci, ubrzati i pojednostaviti proces otvaranja novih računa u bankama koje se trude da što veći deo svog poslovanja prebace u onlajn sferu. Skoro pola novih poslovnih računa u HSBC banci otvoreno je u virtuelnom prostoru što je veliki rast u odnosu na 2013. godinu, kada je taj broj iznosio samo 10%.

Mnoga istraživanja pokazuju da ljudi danas žele da troše što manje vremena na završavanje birokratskih poslova i bavljenje administracijom, a u tome će im uskoro biti od velike pomoći biometrijska tehnologija pomoću koje se može utvrditi nečiji identitet skeniranjem lica ili prsta, pa čak i merenjem pulsa.

Tako i MasterCard i Banka Montreala najavljuju da će uskoro svojim klijentima omogućiti biometrijske provere za podizanje kreditnih kartica. Upućeni kažu da je ova tehnologija mnogo sigurnija od prethodno korišćenih jer – može se ukrasti nečija kartica pa čak i otkriti njen pin, ali kako ukrasti nečije lice?

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...