Home VestiEkonomija U Srbiji skoro 250 neporeskih taksi i još stotinu nameta

U Srbiji skoro 250 neporeskih taksi i još stotinu nameta

by bifadmin

U Srbiji postoji skoro 250 neporeskih taksi, a za svaku petu privrednici ne znaju koliko će da plate naredni put, rekla je izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović.

Ona je za RTS kazala da privrednici i gradjani plaćaju još stotinu nameta čija cena varira u zavisnosti od grada i opština, a Medjunarodni monetarni fond traži od Srbije da te takse ujednači.

Parafiskalni nameti predstavljaju sva plaćanja gradjana i privrede prema državi za koja ne dobijaju nikakvo pravo, uslugu ili dobro, ili dobijaju ali nesrazmerno malo. Studija o parafiskalnim nametima, koju je izradio NALED u saradnji sa USAID BEP projektom, utvrdila je 371 neporesko davanje od čega su najmanje 179 parafiskalni nameti.

„Ovom temom se bavimo već pet godina i imamo konkretna rešenja koja smo predložili Vladi. Predlažemo reformu u pet koraka, pre svega uvodjenjem Zakona o taksama i uvodjenjem javnog registra“, rekla je Jovanović.

Ocenila je da su parafiskalni nameti doprineli da u prošloj godini Srbija izgubi 13.580 malih i srednjih preduzeća i 35.290 preduzetničkih radnji.

„Otpor opština postoji i on je u ovom trenutku prirodan jer to vide kao gubitak sigurnog prihoda od kojeg pune budžet neophodan zbog svih novih nadležnosti koje su opštine dobile. Neke sredine su to zloupotrebili pa su te firmarine višestruko povećale. Ali na kraju sve to plaćaju gradjani i bitno je da se pokaže kako se to troši“, rekla je Jovanović.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...