Home VestiEkonomija Zaključen samo jedan kupoprodajni ugovor na Produktnoj berzi

Zaključen samo jedan kupoprodajni ugovor na Produktnoj berzi

by bifadmin

Za proteklu radnu nedelju na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu se slobodno može reći da robno-berzanskog prometa nema. Tek jedan zaključen kupoprodajni ugovor početkom nedelje u količini od 50 tona kukuruza, ukupne dinarske vrednosti od 825.000,00 dinara, potvrđuje apsolutnu nezainteresovanost potencijalnih učesnika za robno-berzansko trgovanje.

Pšenica i dalje nisko cenovno kotira, ali ni taj cenovni nivo ne animira izvozne kuće za kupovinom, jer jednostavno ino-tražnje za pšenicom nema.

Soja je cenovno stabilna u kontekstu prošlonedeljnih cena, ali je cenovni “spred” ponude i tražnje dovoljno veliki da ne omogućava ozbiljnije kupoprodajne pregovore.

Jedino je tržište kukuruza nešto dinamičnije, u kontekstu promena cenovnih kotacija. Početak nedelje je, na osnovu jedinog registrovanog ovonedeljnog berzanskog ugovora u količini od 50 tona, potvrdio pad cene žutog zrna na nivo od 16,50 din/kg, sa PDV-om (15,00 din/kg, bez PDV-a), što je statistički za 2,71% niže nego prethodne nedelje. Krajem nedelje ni prodajne kotacije od 14,00 din/kg, bez PDV-a, nisu prolazile. Ako je verovati izvoznim kalkulacijama, koje su presudne u određivanju domaće tražnje, čeka se trenutak pada cene kukuruza, na nivo značajno ispod 14,00 din/kg, bez PDV-a, kada bi se eventualno cena koštanja uklopila u isplative izvozne aranžmane, spram izuzetno niske svetske cene ove kulture i time animirala domaću tražnju.

 

samo-jedan-ugovor

 

PRODEX

Kako prometa sojom i pšenicom nije bilo, a ovonedeljna cena kukuruza se poklapa sa cenom sa kraja prethodne nedelje, PRODEX tokom čitave nedelje nije menjao svoju indeksnu vrednost, koja na današnji dan, kao i prošlog petka iznosi 194,82 indeksnih poena.

 

SVET

Posledice velikih zaliha, kao i pritisak ubrzavanja žetve kukuruza usled poboljšanja vremenskih uslova, su na američkim berzama doveli do pada cena žitarica ove nedelje. Takođe su se trgovci prilagođavali mogućoj promeni procena koje treba da se pojave u današnjem izveštaju USDA-a.

Kukuruz je u odnosu na kraj prošle nedelje pojeftinio za 2,20%, a pšenica za 1,58%.

Žetva soje dobro napreduje, a očekuju se i odlični prinosi. Iz tog razloga su kao i na tržištu žitarica, kod soje i sojine sačme zabeležene niže cene u odnu na upoređujući podatak iz prošle nedelje za 2,68%, odnosno 3,24%.

Negativan cenovni trend je registrovan i na svim evropskim berzama. U parizu je pšenica jeftinija za 0,82%, a kukuruz za 0,93%. U Budimpešti su cene (u evrima) niže za 0,82% pšenica i 3,07% kukuruz.

Pročitajte i ovo...