Home VestiEkonomija DRI uočila nepravilnosti u trošenju 59 milijardi evra

DRI uočila nepravilnosti u trošenju 59 milijardi evra

by bifadmin

Državna revizorska institucija (DRI) je od 2008. do 2014. godine uočila nepravilosti u trošenju 59 milijardi evra, a od 1.364 prijave DRI rešeno je samo 31,2 odsto, objavljeno je u novom broju NIN-a.

Neki predmeti su, kako je za ta nedeljnik potvrdio generalni državni revizor Radoslav Sretenović, na sudu i po četiri godine.

„Prijave se sporo rešavaju. Postupci po našim prijavama, bilo da se radi o prekršajnim ili krivičnim prijavama, dugo traju. Nije moje da ocenjujem nezavisnost sudstva, ali bi za državu bilo bolje kada bi postupci kraće trajali“, istakao je Sretenović.

On je najavio da će uskoro biti objavljena imena koja će se naći na 31 krivičnoj prijavi za koje je DRI podnela prijave ove godine.

Kako navodi NIN, jedna prijava DRI je već i pravosnažno okončana a reč je o blagajnici Javnog preduzeća Vodokanal u Somboru, koja je proneverila 1,8 miliona dinara, zbog čega je osudjena na šest meseci zatvora.

„To je alarmantno, jer za to vreme prijave koje se tiču visokih državnih funkcionera sporo se rešavaju ili se uopšte ne rešavaju, pa zastarevaju ili se završavaju novčanom kaznom od oko prosečnih 200 evra, višestruko manjom od novčane štete koju je uočila DRI prilikom podnošenja prijave“, piše nedeljnik.

Po oceni Sretenovića, „kazne su blage, moraju se povećati jer će se uskoro izjednačiti sa kaznama za nevezivanje pojasa u automobilu“.
Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...