Home VestiEkonomija Država gubi milione evra na izdavanju oranica

Država gubi milione evra na izdavanju oranica

by bifadmin

Izdajući svoje oranice ispod svake cene, država gubi milione evra godišnje, a pogotovo dobro prolaze uzurpatori i lokalni tajkuni, kojima se zemlja čak i poklanja, piše danas Vojvo]anski istraživačko-analitički centar (VOICE).

VOICE navodi i da Srpska pravoslavna crkva ostvaruje ogromne prihode zahvaljujući činjenici da joj je država vratila 40.000 hektara. Da crkva bolje gazduje svojim oranicama nego država svojim, videlo se pre nekoliko dana na nadmetanju za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu SPC u Zrenjaninu. Poljoprivrednik Bojan Jovanović zakupio je 75 hektara u katastarskoj opštini Zrenjanin III, nedavno vraćenog Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Za godinu dana za parcele u zajmu daće 520 evra po hektaru, a uzeo ih je na pet godina, što znači da će crkva na ime arende od njega dobiti 195.000 evra.

Ne toliko daleko od Zrenjanina, isto u Banatu, u pančevačkom ataru, država je, na primer, njive u zakup dala bezmalo triput jeftinije od crkve. Naime, 6.000 hektara izdala je za 190 evra po hektaru. Dakle, samo u Pančevu, samo na tim parcelama, država je izgubila 1.980.000 evra, a te pare su mogle biti uložene u poljoprivredu.

„Ispostavilo se da su oni koji su ušli bespravno u državne parcele, a najčešće je to bila posledica propusta lokalnih samouprava, najbolje prošli jer su za zakup dali znatno manje nego poljoprivrednici koji su išli na licitacije“, navodi VOICE.

Pročitajte i ovo...