Home VestiIT i nauka IP telefonija – jeftinija komunikacija za poslovne korisnike

IP telefonija – jeftinija komunikacija za poslovne korisnike

by bifadmin

Popularnost IP telefonije, poznate i pod nazivom VoIP, raste na globalnom nivou paralelno sa napretkom tehnologije i širenjem brzog interneta. Ovaj tip telefonije posebno odgovara poslovnim korisnicima zbog smanjivanja cene komunikacije, pogotovu u slučaju učestalih međugradskih i poziva upućenih inostranstvu, ali i zbog brojnih mogućnosti koje nudi za čuvanje i obradu podataka. VoIP tehnologija inače omogućava obavljanje telefonskih poziva upotrebom tzv. broadbend internet veze umesto analogne telefonske linije, po pristupačnijoj ceni, zbog čega je koriste svi call centri ali i druge kompanije kojima komunikacija nije bazična delatnost.

Srbija je upravo dobila novog igrača na tržištu IP telefonije: britansku kompaniju SpliceCom, koja će preko svog zvaničnog zastupnika, kompanije LOGO, klijentima na našem tržištu nuditi svoju opremu i usluge u oblasti telekomunikacija.

Mihajlo Urban, zamenik direktora kompanije Logo, objavljujući ovu saradnju rekao je da IP tehnologija svoju popularnost duguje modernom načinu života i poslovanja koji zahtevaju konstantnu dostupnost, u bilo kojem delu sveta.

SpliceCom upravo to obezbeđuje – komunikaciju sa svih uređaja, počev od analognih telefona pa sve do smartfonova, po jeftinijim cenama, uz dodatne usluge kao što su snimanje razgovora, integrisanje podataka o njima i sl. Martin Bond, potpredsednik međunarodne prodaje u ovoj kompaniji, u razgovoru za Biznis i finansije kaže da će u bliskoj budućnosti cena IP telefonije dodatno pasti jer će poslovni klijenti biti u mogućnosti da iznajme opremu umesto da je kupuju.

“Međutim, i sada, dok se oprema kupuje, IP telefonija je veoma konkurentna analognoj. Mala i srednja preduzeća mogu da otplate celu investiciju u opremu i softver za 12 meseci a potom da koriste naše usluge po pristupačnim cenama. Ušteda na ovoj vrsti telekomunikacionih tehnologija varira od potreba preduzeća i broja linija koje ono koristi, ali slobodno možemo reći da se ona kreće od 10 do 50 odsto”, kaže Bond.

SpliceCom već ima nekoliko velikih klijenata u Srbiji, kao što su EPS, Ministarstvo pravde i sl, ali očekuje da će kroz saradnju sa kompanijom LOGO značajno povećati svoj portfolio.

IP telefonija inače omogućava poslovnim korisnicima da telefoniraju sa uređaja kao što su fiksni ili mobilni telefoni i kompjuteri po jeftinijim cenama. Najviše se isplati korisnicima koji obavljaju mnogo telefonskih poziva i onima koji često vode razgovore sa inostranstvom ili na svojim poslovnim putovanjima moraju konstantno da budu dostupni. Brojevi telefona koje oni koriste ostaju isti, ali se impulsi koriste efikasnije, jer nova tehnologija omogućava značajne uštede na ulaganjima u infrastrukturu i u njeno održavanje.

Pročitajte i ovo...