Home VestiEkonomija Kvalitet goriva u Srbiji ne prati njegove cene

Kvalitet goriva u Srbiji ne prati njegove cene

by bifadmin

Mnogi vozači po povratku iz inostranstva tvrde da im automobil manje troši i bolje ide kada sipaju gorivo na stranim pumpama. Česte su i pritužbe vozača da im se automobil pokvario zbog nekvalitetnog benzina ili dizela.

Štete su velike, a zbog slabe kontrole goriva gubi i država pa će, prema procenama Udruženja naftnih kompanija Srbije, samo do kraja godine izgubiti oko 20 mil EUR.

„Mi, nažalost, nemamo nikakvu kontrolu kvaliteta goriva. Jedino što možemo da kontrolišemo, jer nemamo odgovarajuće laboratorije, jeste oktanska vrednost goriva na pumpama. To, naravno, nije ni izbliza dovoljno, pa naši sugrađani sa pravom sumnjaju u kvalitet onog što kupuju“, kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

I država je svesna da je sa gorivom poslednjih godina bilo mnogo mešetarenja, a nesređena situacija ne odgovara ni velikim kompanijama kojima negativan publicitet nanosi mnogo štete.

„Država je u poslednjih pet godina donela niz mera usmerenih ka suzbijanju sivog tržišta, a samim tim je bitno unapređen kvalitet goriva na srpskom tržištu“, tvrdi Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompnija Srbije (UNSK).

„Tačnije, zbog izuzetno velikog broja kontrola na benzinskim stanicama, povećan je rizik ilegalne prodaje raznih drugih derivata nafte kao motorno gorivo, pa su eventualna odstupanja u kvalitetu zanemarljiva.“

Ipak, ni prvi operativac Udruženja naftaša ne pobija činjenicu da goriva lošeg kvaliteta ima.

„Sve preduzete mere ne znače da sivog tržišta goriva u Srbiji nema, već da se „prestrojilo“. Kanali su preusmereni na direktnu prodaju krajnjim korisnicima“, kaže Mićović.

„U pitanju su, uglavnom, veći potrošači goriva koji ne mogu da odole da bar deo ne kupe po cenama koje su i do 30% niže nego kod legalnih snabdevača.“

Na pitanje da li to ipak znači da sistem kontrole koju sprovodi država nije dobar, Mićović kaže da su mere po pravilu donošene ishitreno i da bi mnogo toga moralo da se promeni.

Kupujući litru dizela vozači plaćaju oko 75 dinara akcizu i PDV, iz čega se, pored ostalog, finansira veoma složen „trostruki“ sistem inspekcijskog nadzora. Otuda je i cena dizela u Srbiji već više od godinu dana najviša u odnosu na zemlje u okruženju.

I rezervoari pod lupom

Država najavljuje da će u skorije vreme početi i kontrola sadržaja rezervoara u automobilima.

„To je jedna drakonska, ali veoma delotvorna mera koju primenjuju sve zemlje Evrope. To su iskusili i mnogi srpski vozači kamiona i autobusa kojima su 2011. i 2012. godine, kada je kod nas cvetalo nenamensko korišćenje lož-ulja za pogon vozila, pronađeni tragovi ovog goriva u rezervoarima“, objašnjava Mićović i dodaje da se za uvođenje ove mere UNKS već godinama zalaže.

Izvor: Novosti, ekapija

Pročitajte i ovo...