Home VestiEkonomija Počinje li novi talas jačanja američkog dolara?

Počinje li novi talas jačanja američkog dolara?

by bifadmin

Od početka meseca američki dolar je u odnosu na evro ojačao više od 3%. U trenutku pisanja analize kurs EUR/USD na platformama Admiral Markets-a iznosi 1.0889, što je vrlo blizu najjačem nivou ove godine.

Najvažniji razlog za ovakvo kretanje je mišljenje investitora na valutnom tržištu o ekonomskoj i monetarnoj situaciji u SAD. Pokazatelji se i dalje postepeno popravljaju pa se bliži trenutak u kojem će američka centralna banka ponovo podići kamatne stope. Većina investitora smatra da će do toga doći u decembru i već sada kupuje dolar s ciljem ostvarivanja profita na očekivanom jačanju američke valute.

Situacija u ostalim razvijenim ekonomijama takođe pogoduje jačanju dolara.
Na konferenciji za medije, održanoj nakon poslednjeg sastanka čelnika ECB, Mario Dragi, predsednik Veća guvernera banke, komentisao je završetak programa ubrizgavanja 80 milijardi evra mesečno u finansijski sistem koji bi trebalo da traje do početka 2017. godine.

Izjavio je da program verovatno neće biti zaustavljen preko noći, nego da će doći do postepenog smanjivanja iznosa kako ne bi došlo do šoka na finansijskim tržištima. Investitori su ovu vest protumačili kao naznaku da će u finansijski sistem biti ubrizgano nekoliko stotina milijardi evra više nego što se do sad očekivalo. To znači da će kamatne stope još neko vreme biti ekstremno niske što će produžiti period u kojem se kapital ne isplati držati u evrima. Odmah je došlo do prebacivanja kapitala u ostale valute, a ponajviše američki dolar koji je počeo da jača.

Nakon nedavnog naglog slabljenja britanske funte, mnogi investitori strahuju od dodatnog slabljenja i prodaju ovu valutu i kapital takođe prebacuju u dolar.
Kada je u pitanju japanski jen, najizgledniji smer kretanja kursa u odnosu na američki dolar još je jasniji. Funkcioneri japanske centralne banke ponovo otvoreno govore da je jen prejak i da šteti japanskom izvozu, kao i da bi bilo dobro da oslabi. Sudeći po aktivnostima japanske centralne banke u poslednjjih desetak godina, ukoliko jen uskoro ne počne da slabi, postoji mogućnost da će centralna banka intervenisati i namerno ga oslabiti u odnosu na dolar, koji će pri tome jačati.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da se u trentnoj situaciji može očekivati jačanje američkog dolara. Do kraja godine dolar bi mogao u proseku ojačati dodatnih nekoliko odsto u odnosu na većinu ostalih valuta.

Pročitajte i ovo...