Home VestiEkonomija Proizvođači očekuju bruto prihod od 3.000 EUR po hektaru šećerne repe

Proizvođači očekuju bruto prihod od 3.000 EUR po hektaru šećerne repe

by bifadmin

Da je ovo izuzetno dobra godina za šećernu repu slažu se i u industriji šećera Hellenic sugar i u Sunoku, u dve kompanije koje posluju na srpskom tržištu. Uz cenu od 35 EUR po toni, koju ove godine garantuju obe šećerne kompanije, proizvođači, a posebno oni veliki, mogu da ostvare bruto prihod vredan 3.000 EUR po hektaru.

Na sirovinskom sektoru grčke industrije šećera u jeku kampanje, na imanju zemljoradničke zadruge Kljajićevo u punom je jeku vađenje slatkog korena. Po procenama agronoma ova će godina biti zabeležena u analima poljoprivrede bar kad je kraljica ratarskih kultura u pitanju jer su je od setve do kampanje pratili idealni vremenski uslovi.

U kompaniji Hellenic sugar kažu da u preradi očekuju čak 10 tona sirovog šećera po hektaru, što je na nivou kompanija Nemačke i Francuske, vodećih u proizvodnji repe i šećera. Prognoziraju da će kampanja vađenja i prerade trajati bar još sedam nedelja, i da ove godine neće biti problema sa isplatom.

Pošto je domaća kompanija Sunoko već izašla sa uslovima za narednu setvu u Hellenic sugaru ističu da idu u korak sa konkurencijom i da i oni potpuno transparentno nude i garantuju 35 EUR po toni slatkog korena. Iako se naredne godine ukidaju proizvodne kvote za šećernu repu u Evropskoj uniji, naši proizvođači u obe kompanije, osokoljeni ovogodišnjim sjajnim rezultatima nisu zabrinuti i planiraju čak i povećanje proizvodnje.

Ono što je izvesno je to da ove jeseni prvi put posle 55 godina neće raditi šećerana u Senti, nedavno pripojena kompaniji Sunoko. Ali posle jednogodišnje pauze ponovo radi šećerana Šajkaška u Žablju, vlasništvo grčke industrije šećera, gde uveravaju da će za taj prerađivački pogon u narednim godina sigurno biti sirovine.

Izvor: RTV, eKapija

Pročitajte i ovo...