Home VestiPolitika i društvo Raspisan konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje za novu zgradu Filharmonije

Raspisan konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje za novu zgradu Filharmonije

by bifadmin

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje dela novobeogradskog Bloka 13 sa zgradom Filharmonije.

Blok 13, deo prostora pored temelja nikad završenog muzeja revolucije, u planskim dokumentima Beograda rezervisan je za kulturna zdanja od nacionalnog značaja što Filharmonija jeste, a realizaciji novih objekata kulture prethodi izrada Plana detaljne regulacije uz obavezu arhitektonsko urbanističkog konkursa.

Obuhvat konkursa je područje definisano regulacijama Bulevara Nikole Tesle, Ulice ušće, Bulevara Mihajla Pupina i pristupne-servisne saobraćajnice prema bloku 12, ukupne površine 47,2 ha.

Za novu zgradu Beogradske filharmonije konkursnim programom dati su kapaciteti za sadržaje namenjene korisnicima, zaposlenima i prateće i pomoćne sadržaje, a konkurenti treba da predlože rešenja koja odgovaraju iskazanim potrebama u pogledu broja posetilaca.

Predviđa se izgradnja velike koncertne sale sa 1.500 mesta i binom od 500m², kao i višenamenska sala do 400 mesta. Letnja scena dimenzija 32mx25m trebalo bi da ima prostor za oko 200 montažnih mesta za sedenje i više hiljada mesta za stajanje.

Potrebno je dati rešenje i za holove za publiku sa svim pratećim sadržajima (info pult, garderoba, biletarnica, toaleti, izložbeni prostor, kafe, prodavnice i drugo), prostorije za muzičare, druge učesnike i zaposlene, a predviđena je i igraonica, prostor namenjen edukaciji dece, te restoran.

Rešenja za parking za putnička vozila trebalo bi da se daju u vidu podzemne garaže i otvorenog parking prostora, dok dokumentacija predviđa da će u novoj zgradi Beogradske filharmonije biti oko 230 zaposlenih.

Ukupan neto iznos nagradnog fonda na konkursu je 2,688 miliona dinara, a rok za podnošenje rešenja je 13. decembar.

Slavni umetnici koji su kod nas gostovali, među kojima je dirigent svetskog glasa Zubin Mehta, više puta su skretali pažnju da je Beogradskoj filharmoniji preko potreban novi dom nalik na svetske.

Lokacija za izgradnju nove zgrade ove kulturne institucije traži se već duže vreme. Predlagano je da bude podignuta na Dunavu pored hotela Jugoslavija i u Gradiću Pejton na Čuburi. Čak je za taj deo Vračara planom detaljne regulacije predviđena gradnja javnog objekta kulturne namene – muzičkog centra.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je prošle godine upravo u razgovoru sa Mehtom izgradnju nove koncertne dvorane, koja, kako je rekao, neće koštati više od 50 miliona evra.

 

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...