Home VestiEkonomija Referentna kamatna stopa ostaje četiri odsto

Referentna kamatna stopa ostaje četiri odsto

by bifadmin

Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas je referentnu kamatnu stopu zadržao na postojećem nivou od četiri odsto, saopštila je NBS.

Procena Izvršnog odbora je da će inflacije sredinom naredne godine biti u granicama cilja.

„Takvom kretanju inflacije trebalo bi da doprinesu efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike i rast domaće tražnje, kao i postepen oporavak svetske cene nafte i inflacije u medjunarodnom okruženju“, navela je NBS.

Ukazano je i da će, zahvaljujući dobroj poljoprivrednoj sezoni, dodatni pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, i posledično niski troškovi u proizvodnji hrane, još neko vreme delovati dezinflatorno.

Izvršni odbor je istakao da na opreznost monetarne politike upućuje prisutna neizvesnost na medjunarodnom finansijskom tržištu u pogledu budućih mera Američkih federalnih rezervi i Evropske centralne banke i njihov mogući uticaj na globalne tokove kapitala.

„Uspešno sprovodjenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i smanjenje spoljne neravnoteže povećava otpornost domaće ekonomije na potencijalno negativne uticaje iz medjunarodnog okruženja. To potvrdjuje i znatan pad premije rizika zemlje na najniži nivo u poslednjih devet godina“, navela je NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. novembra.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...