Home VestiEkonomija Samsungov unuk postavljen na čelo firme posle velikog pada profita

Samsungov unuk postavljen na čelo firme posle velikog pada profita

by bifadmin

Unuk osnivača Samsunga preuzima rukovodstvo najveće južnokorejske kompanije koja beleži pad profita u trećem tromesečju posle fijaska koji je imala sa modelom pametnog telefona „Galaksi Nout 7“.

Južnokorejski gigant beleži profit od 3,9 milijardi dolara od jula do septembra, što je 17 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Prodaja je opala za sedam odsto dok je operacionalna dobit za treće tromesečje smanjena za 30 odsto, u skladu s prognozom koju je kompanija dala ranije ovog meseca.

Deoničari su glasali da 48-godišnji Li Džae-jong, sin prvog čoveka kompanije Li Kun-hija i unuk biznismena i osnivača Samsunga Li Bjung-čula preuzme vođstvo.

Li, koji je školvan na Harvardu, postavljen je na čelo borda direktora posle problema i povlačenja telefona modela telefona „Galaksi nout 7“ zbog samozapaljivanja.

Potpredsednik Samsunga Kvon Oh-jun rekao je da će imenovanje Lija dočekano „aplauzom“. Li je naime počeo da radi za Samsung 1991. a posle skandala sa samozapaljivim telefonima je kao član upravnog odbora dosta uradio na očuvanju reputacije ove kompanije, koliko je to bilo moguće.

Pre njegovog imenovanja glavni u Samsungu je bio njegov otac, koji je posle srčanog udara 2014. onemogućen da u potpunosti obavlja sve radne aktivnosti.

Pročitajte i ovo...