Home VestiEkonomija Dogovor o smanjenju proizvodnje nafte je na klimavim nogama

Dogovor o smanjenju proizvodnje nafte je na klimavim nogama

by bifadmin

Rusija je trenutno suočena sa pritiscima OPEC-a da značajno smanji proizvodnju nafte, u cilju omogućavanja stabilnosti na tržištu energetika. Ova zemlja je objavila da je spremna da zamrzne proizvodnju nafte na ovom nivou na kojem je sada ali ne i da je smanji, što bi bio svojevrstan ustupak s obzirom na činjenicu da je za sledeću godinu planirala povećanje proizvodnje.

To bi značilo da bi ova zemlja dnevno proizvodila 200.000 do 300.000 manje barela od prvenstvenog plana, saopštio je Aleksander Novak, ruski ministar za energetiku. Drugim rečima, i zamrzavanje proizvodnje bi bio ekonomski udar za Rusiju a kamoli smanjenje. Tako bar misle Rusi.

S druge strane, članice OPEC-a pregovaraju o tome kako da ova organizacija smanji proizvodnju nafte za 1,1 milion barela dnevno, a taj dogovor trebalo bi da bude postignut naredne nedelje. Najbolji efekat bi ova odluka imala ako bi i zemlje koje nisu članice Organizacije zemalja izvoznica nafte smanjile proizvodnju ovog energenta za ukupno 880.000 barela po danu.

Međutim, ako Rusija, kao najveći proizvođač nafte van OPEC-a, bude pravila problem, pitanje je da li će uopšte biti sproveden dogovor o smanjenju proizvodnje nafte, smatraju stručnjaci.

Pročitajte i ovo...