Home VestiEkonomija Folksvagen ukida 30.000 radnih mesta

Folksvagen ukida 30.000 radnih mesta

by bifadmin

Folksvagen je postigao dogovor sa svojim zaposlenima o ukidanju 30.000 radnih mesta u ovoj kompaniji širom sveta, pomoću kojeg će uštedeti 3,7 milijardi evra. Na ovu odluku nemački gigant došao je posle afere sa lažiranjem rezultata emisija izduvnih gasova, odnosno posle najave zaokreta ka investiranju u električne automobile.

Smanjenje broja zaposlenih za oko pet odsto će se vršiti kroz osipanje radne snage (uglavnom kroz penzionisanje, dobrovoljne odlaske isl), a proizvođač automobila se sa radnicima dogovorio da do 2025. neće biti prisilnih otpuštanja. Ovaj dogovor je postignut posle višemesečnih pregovora sindikata i menadžmenta. Dogovoreno je takođe i da će proizvođač vozila više ulagati u svojoj matičnoj zemlji.

Folksvagen je, osim o smanjenju broja zaposlenih, medije izvestio i da će uvesti određene promene u način poslovanja prateći tehnološke i društvene promene, misleći pre svega na trendove u autoindustriji koja se brzo adaptira na ekonomiju deljenja i samovozeće automobile.

Činjenica je da je Folksvagen i pre afere sa lažiranjem podataka o izduvnim gasovima imao određenih poslovnih problema a ova poslednja kriza ga je dodatno poljuljala, posebno zato što će samo na ime kazni morati da plati 18,2 milijardi evra.

Zbog svega navedenog kompanija se odlučila na izgradnju dva modela električnih vozila, jednog u fabrici u Volfsburgu a drugog u pogonima u Cvikau. Uprkos dogovoru o smanjenju radnih mesta, kompanija koja širom sveta zapošljava 624,000 ljudi, za potrebe ovih projekata namenjenih održivom poslovanju zaposliće 9.000 osoba.

Pročitajte i ovo...