Home VestiEkonomija Poljoprivrednici traže produženje carinske zaštite za mleko

Poljoprivrednici traže produženje carinske zaštite za mleko

by bifadmin

Udruženje poljoprivrednika zatražilo je danas od Vlade Srbije da produži važenje carinske zaštite (prelevmana) na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i posle Nove godine.

Kako se navodi u saopštenju tog udruženja, članice Asocijacije poljoprivrednika, još nisu stvoreni uslovi za ukidanje prelevmana, pre svega zbog zatvorenog ruskog tržišta za evropsko mleko.

„Takođe smatramo da je velika razlika u subvencionisanju evropskih i srpskih farmera te nema ni približne konkurentnosti u proizvodnji. Proizvodjačima mleka u Srbiji još nisu dostupna sredstva iz IPARD fondova, što ih stavlja u podredjen položaj u odnosu na evropske farmere“, navodi se u saopštenju.

Udruženje je ocenilo i da tržište sirovog mleka u Srbiji nije dovoljno uredjeno jer još nije počela da radi Nacionalna referentna laboratorija.

„Nadamo se da će Vlada Srbije uložiti znatno više sredstava i napora u oporavak domaćeg stočarstva kako bi u skorije vreme mogli biti konkurentniji na surovom svetskom tržištu. Inače, sledi uništenje domaćeg mlekarstva“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...