Home VestiEkonomija Prva velika zajednička investicija Srbije i Albanije

Prva velika zajednička investicija Srbije i Albanije

by bifadmin

Beogradsko preduzeće Hidrotehnika-Hidroenergetika i Albanska nacionalna elektroprivredna korporacija (KEŠ) prave konzorcijum koji će graditi brane i hidroelektrane širom sveta. saznaje Blic.

Svi papiri za registraciju prve srpsko-albanske kompanije su spremni, pa se očekuje da ona do kraja nedelje bude i zvanično registrovana. Ova poslovna transakcija je plod dogovora premijera dve zemlje, a prvi projekat na kome će biti angažovani albanski i srpski radnici je izgradnja hidroelektrane u Albaniji.

Izvor Blica iz Vlade tvrdi da je ovo samo prvi korak u produbljivanju saradnje sa Tiranom i da bi do kraja godine moglo da se napravi nekoliko ovakvih poslovnih poteza.

„Beogradska Hidrotehnika-Hidroenergetika je kompanija sa tradicijom i značajnim iskustvom u izgradnji brana i hidroelektrana, što je potrebno albanskoj državnoj korporaciji. Oni će udruženi krenuti sa izgradnjom hidroelektrane u Albaniji, a zatim će posao proširiti u Evropi, Rusiji, Aziji. Nijedna firma iz Srbije i Albanije nije dovoljno velika da dobije posao na velikim projektima na svetskom tržištu, a udružene to mogu“, objašnjava sagovornik Blica iz Nemanjine.

On dodaje da postoji interesovanje i drugih kompanija iz Srbije. „Veliki je broj privrednika koji su pokazali interesovanje da investiraju u Albaniji, posebno u turizam, IT sektor i poljoprivredu. Uključena je i Privredna komora Srbije.“

Saznanja Blica indirektno je potvrdio i Marko Čadež, predsednik PKS. „Ne želim da govorim o datumu kada će KEŠ i Hidrotehnika-Hidroenergetika pravno zaokružiti svoju priču. Važno je da su uspostavljeni dobri poslovni odnosi koji mogu i jednoj i drugoj državi da budu od koristi. Srpski privrednici su vrlo zainteresovani za saradnju sa albanskim i biće tu još dobrih poslova“, navodi Čadež.

Izvor: Blic, eKapija

Pročitajte i ovo...