Home VestiEkonomija Razvoj nautike otvorio bi 5.000 radnih mesta u Srbiji

Razvoj nautike otvorio bi 5.000 radnih mesta u Srbiji

by bifadmin

Nautika mora da dobije status privredne grane u razvoju, poput banjskog i seoskog turizma, a otvaranjem najmanje 3.000 kilometara plovnih puteva pojavilo bi se oko 5.000 radnih mesta.

Ovo je glavni zaključak skupa posvećenog potencijalima nautičkog turizma na vojvođanskim kanalima, koji je održan u Kucuri, u organizaciji Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) i uz podršku udruženja Dunavski propeler iz Beograda.

„Samo šest od ukupno 600 kilometara osnovne kanalske mreže u Vojvodini nije plovno, tako da je velika zabluda da se na njima ne može razvijati nautički turizam. U planu je da se do 2025. godine nautički potencijali unaprede kroz izgradnju marina, pristana i privezišta za rekreativna plovila“, istakao je zamenik generalnog direktora JVP Vode Vojvodine Stevan Ilinčić.

Mirjana Živković, glavni inženjer za plovidbu u Vodama Vojvodine, predstavila je projekat izgradnje četiri privezišta – kraj brane na Tisi, na kanalima u Turiji i Somboru i kod prevodnice u Kucuri. Predviđeno je da se uz privezišta izgrade pristupni putevi, rampe za izvlačenje čamaca i piknik-setovi za odmor.

Najvrednije privezište (10 miliona dinara) bilo bi napravljeno na kanalu DTD u Kucuri, gde je ove godine izgrađen 15 metara dugačak pristan za čamce, koji je ujedno i platforma za pecaroše, gde je postavljeno šest piknik-stolova i posađeno drveće na bentu.

„Logičan sled je da posle izgradnje osnovne infrastrukture dođe do gradnje privrednih objekata na kanalima, kao što su vizitor centri, ugostiteljski lokali, kamping naselja, zimovnici za čamce, remontne radionice, kompleksi za sportove na vodi i prodavnice nautičke opreme“, naveo je predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Zoran Radmilović i Krsto Pašković iz udruženja Dunavski propeler i nautičar Radomir Ječinac predložili su da država finansira izradu studije koja bi jasno ukazala na potencijale za razvoj nautičkog turizma, posebno na osnovnoj kanalskoj mreži u Vojvodini.

Izvor: eKapija, Novosti

Pročitajte i ovo...