Home VestiEkonomija Rezultati u 2016. bolji od očekivanja domaćih ekonomista

Rezultati u 2016. bolji od očekivanja domaćih ekonomista

by bifadmin

Iako su cene primarnih proizvoda u svetu porasle 10-15%, inflacija u Srbiji neće premašiti zacrtani okvir od 3-4%, rekao je ekonomista Ivan Nikolić.

„Za sada nema bojazni da bi mogli da uvezemo inflaciju iz Evrope jer je do septembra u Srbiji bila izuzetno niska“, dodao je on na na predstavljanju septembarskog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Naveo je i da će se ova godina završiti rezultatima koji su bolji od očekivanih jer rastu industrijska proizvodnja, izvoz proizvoda višeg stepena obrade, promet u trgovini, kao i masa zarada.

„Deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni za prerađivačku industriju je svega 300 mil EUR, što se nije desilo u istoriji. Veliki pomak je napravljen i u ukupnom izvozu jer je njegova vrednost dostigla 1,2 mlrd EUR. I deficit u budžetu je manji nego što je planiran“, rekao je Nikolić.

Koordinator istraživačkog programa MAT-a Stojan Stamenković dodao je da je deficit platnog računa za prvih devet meseci ove godine 21% manji nego u istom periodu prošle godine, a da će rast investicija ove godine biti oko 7%.

Izvor: eKapija, Beta

Pročitajte i ovo...