Home VestiPolitika i društvo Tramp bi mogao da prekine snove stranih studenata u SAD

Tramp bi mogao da prekine snove stranih studenata u SAD

by bifadmin

Američki univerziteti su dugo smatrani najpoželjnijim svetskim akademskim institucijama za započinjanje uspešnih karijera. Prošle godine broj stranih studenata u Sjedinjenim Državama postigao je novi rekord i po prvi put premašio broj od milion duša, sa poratom od 7% u odnosu na godinu dana ranije. Ukoliko bi novoizabrani predsednik SAD ostvario jedno od svojih predizbornih obećanja, taj rezultat će još dugo vremena biti rekordan.

Donald Tramp je tokom svoje predizborne kampanje više puta naglašavao slogan „Amerika na prvom mestu“, pod kojim je podrazumevao pooštrovanje imigracionih zakona, uključujući i prijem stranih studenata u zemlju.

Milion stranih studenata je tokom prošle školske godine u Americi predstavljalo 5% od ukupnog broja aktuelnih studenata u toj zemlji. Jedini put u novijoj istoriji kada je trend rasta broja stranih studenata u SAD bio prekinut, odnosno pao za koji procenat, bilo je neposredno posle rušenja kula bliznakinja u Njujorku.

Američki analitičari očekuju da će najverovatnije doći do kratkotrajnog prekida rasta dolaska akademaca iz inostranstva.

Pročitajte i ovo...