Home VestiEkonomija 60 miliona evra podrške za 3.000 malih i srednjih preduzeća

60 miliona evra podrške za 3.000 malih i srednjih preduzeća

by bifadmin

Evropski investicioni fond (EIF) i Banca Intesa AD Beograd potpisali su prvi ugovor u Srbiji u okviru COSME programa Evropske komisije za mala i srednja preduzeća na svečanosti održanoj danas u Beogradu.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske komisije, EIF je obezbedio direktnu garanciju koja će omogućiti Banca Intesa da u naredne dve godine podrži 3.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa 60 miliona evra kredita pod povoljnim uslovima – sa dužim rokom otplate i bez hipoteke kao sredstva obezbeđenja.

Ambasador EU u Srbiji Majkl Davenport tim povodom je izjavio da je poznato da su mala i srednja preduzeća „kičma“ svake ekonomije danas i naglasio da Srbija u tome nije izuzetak. „Naime, 99,8 odsto preduzeća u Srbiji su upravo mala i srednja preduzeća. Ona zapošljavaju 65 odsto svih zaposlenih u privatnom sektoru i doprinose sa 56 odsto BDP. U pogledu ovih brojki, svaki program koji na dalje može da pomogne malim i srednjim preduzećima, a COSME upravo to čini, istovremeno će dati podršku privredi u celosti. Stoga, njihovo postojanje je od izuzetnog značaja i upravo je to razlog zašto se EU fokusira na podršku ovom sektoru“.

Pročitajte i ovo...