Home VestiEkonomija B&F Reč nedelje: Starosna granica za odlazak u penziju

B&F Reč nedelje: Starosna granica za odlazak u penziju

by bifadmin

Nove odredbe o uslovima za odlazak u starosnu penziju stupiće na snagu od prvog januara – starosna granica za odlazak u starosnu penziju za žene podiže se za šest meseci, tako da će u 2017. godini žene odlaziti u penziju sa navršenom 61 godinom i šest meseci i najmanje 15 godina staža osiguranja, navodi se u saopštenju Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

To je u skladu sa planiranim postepenim pomeranjem do 2032. godine, kada će žene u punu starosnu penziju odlaziti sa navršenih 65 godina života, dok za muškarce važe isti uslovi, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

starosna-granica-za-odlazak-u-penziju

Građani koji žele po starim – još uvek važećim uslovima – da podnesu zahtev za odlazak u penziju, to moraju da učine zaključno sa 31. decembrom ove godine, odnosno da prekinu svoj radni odnos dan ranije, 30. decembra.

Takođe, 2024. izjednačiće se uslovi za prevremni odlazak u penziju kod muškaraca i žena – 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života za prevremenu starosnu penziju, kao i za muškarce. Za žene sledeće godine je uslov 55 godina i osam meseci života i 37 godina i šest meseci osiguranja, a za muškarce 56 godina i četiri meseca života i 40 godina staža osiguranja, kažu u PIO fondu.

starosna-granica-za-odlazak-u-penziju-2

Umanjenje penzije iznosi 0,34 odsto po svakom mesecu za koji se ranije ode u penziju, ali to umanjenje može da bude najviše za pet godina, što je ukupan iznos od 20,4 odsto. I to umanjenje je trajno.

Godišnje u proseku u Fond PIO stigne oko 560.000 zahteva za odlazak u penziju.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...