Home VestiEkonomija EBRD emitovala obveznice u dinarima

EBRD emitovala obveznice u dinarima

by bifadmin

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) emitovala je obveznice u dinarima u vrednosti o 2,5 milijardi dinara, a potražnja je bila za čak četiri milijarde dinara, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije.

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović rekao je da se ta banka kao pokrovitelj emisije obavezala da će kupiti celokupnu emisiju u slučaju da ne bude interesovanja.

Obveznice su izdate na rok od tri godine sa varijabilnom kamatom, odredjenom kao tromesečni belibor, što je referentna kamata za dinarska sredstva na srpskom medjubankarskom tržištu, plus 0,4 procentna poena.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakla je da su razgovori o izdavanju obveznica u dinarima započeti još 2005. godine, a da su se tek sada stekli uslovi jer je niska kamata, mali deficit i stabilan kurs.

Obveznice u najmanjoj vrednosti od deset miliona dinara moći će da kupuju profesionalni investitori penzioni fondovi, banke i osiguravajuća društva.

Iako postoji zakonska mogućnost da, pored države i banke emituju obveznice do sada su u Srbiji samo dve banke Erste i Sosijete ženeral emitovale obveznice u dinarima.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...