Home VestiEkonomija Fond za inovacionu delatnost tri puta uvećava sredstva za program ranog razvoja

Fond za inovacionu delatnost tri puta uvećava sredstva za program ranog razvoja

by bifadmin

„Pripremamo konkurs za program ranog razvoja mladih preduzeća, čiji će fond sa tri miliona evra da se uveća za tri puta“, najavljuje dr Dejan Ilić, predsednik Upravnog odbora Fonda za inovacionu delatnost Srbije i biznismen iz Nemačke.

Već šest godina ovaj fond zajedno sa Privrednom komorom Srbije, EU i Svetskom bankom sufinansira razvoj mikro i malih preduzeća, kako bi se podstakao njihov privredni rast.

Svake godine fond je preko javnog konkursa delio po 3 mil EUR kao podsticaj za razvoj ovih preduzeća. Uslov je da je mikro ili malo preduzeće staro do dve godine i da ima pokriveno 20% svojih investicija za projekat kojim konkuriše za donaciju.

„Ove godine na naš konkurs se javilo 70 preduzeća, a 14 firmi je u proseku dobilo po 50.000 EUR. Uglavnom su to preduzeća za proizvodnju IT tehnologije, projektni biroi, ali i proizvođači voća i povrća“.

Namera ovog fonda je da angažuje što više malih preduzetnika da konkurišu za ova podsticajna sredstva, čiji iznos je i do 80.000 EUR po projektu.

„Iznenadio sam se kada sam otkrio da Srbija uvozi gipsane ploče, okove za vrata i mnogu drugu robu koju proizvode mala preduzeća iz zemalja EU. Srbija mora da razvije mala preduzeća i da preko njih poveća svoj izvoz. Mi iz fonda smo tu da im pomognemo“, kaže Ilić.

Izvor: Novosti, eKapija

Pročitajte i ovo...