Home VestiEkonomija Francuska smanjila prognozu privrednog rasta

Francuska smanjila prognozu privrednog rasta

by bifadmin

Rast francuske privrede ove godine dostići će 1,2 odsto, dok se ranije predviđalo 1,3 odsto, uprkos očekivanom jačanju na kraju ove godine koje bi trebalo da se nastavi početkom 2017. godine, objavio je danas Državni institut za statistiku.

Institut je već jednom, u oktobru, snizio prognozu rasta za 2016. sa 1,6 na 1,3 odsto, a sada je procenu uskladio sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji takodje očekuju 1,2 odsto ove godine, koliko je bilo i 2015.

Evropska komisija i Banka Francuske su medjutim predvidjale povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,3 odsto 2016, a francuska vlada se još nada da će dostići 1,4 odsto rasta ove godine.

Uzrok nove revizije naniže po Institutu je „loš rezultat poljoprivredne proizvodnje“ zbog lošeg vremena.

Francuska ekonomija tek treba da se popravi, predvideo je Institut koji očekuje dodatnih 0,4 odsto BDP od oktobra do decembra, posle 0,2 odsto tokom leta.

Rast bi potom trebalo ostane umeren, zahvaljujući dobrim rezultatima u investicijama, potrošnji i izvozu.

Stopa nezaposlenosti bi trebalo da se iduće godine smanji na 9,8 odsto radno aktivnog stanovništva, dok je krajem septembra bila 10 odsto.

Medjutim „rizici“, kaže Institut, mogu osporiti te prognoze. Prva je politička neizvesnost zbog pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, a slede predsednički izbori i u Francuskoj u periodu april-maj 2017, kao i poslanički u Nemačkoj u jesen 2017.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...