Home VestiEkonomija Hoće li nas centrali bankari iznenaditi i ove nedelje?

Hoće li nas centrali bankari iznenaditi i ove nedelje?

by bifadmin

Nakon prošlonedeljnog sastanka čelnika Evropske centralne banke, investitori na valutnom tržištu burno su reagovali. Razlog je odluka o produženju trajanja programa ubrizgavanja novca u finansijski sistem do kraja 2017. godine. Uz to, predsednik ECB Mario Dragi rekao je da se na sastanku nije razgovaralo o završetku programa početkom 2018. godine, nego da će program biti produžen ako bude potrebno.

Zbog toga, mnogi investitori su zaključili da će kamatne stope u Evropi još godinama biti izrazito niske te su počeli naglo da prodaju evro i da kupuju ostale valute, a najviše američki dolar. U trenutku pisanja ove analize, kurs EUR/USD na platformama Admiral Markets-a iznosi 1.0587, što je samo 0,5% iznad najnižeg nivoa u poslednjih 14 godina.

Budući da tokom ove nedelje još nekoliko važnih centralnih banaka odlučuje o visini kamatnih stopa i ostalim merama monetarne politike, nadprosečno veliki pomaci kurseva valuta i cena finansijskih instrumenata mogli bi da se nastave. Švajcarska i britanska centralna banka sastanke održavaju u četvrtak prepodne, a američka u sredu uveče.

Švajcarska centralna banka verovatno neće menjati kamatne stope, nego samo otvoreno upozoriti na precenjeni franak, koji može negativno da deluje na ekonomski rast. No stav SNB-a je investitorima dobro poznat, te teško može da dovede do značajnijeg slabljenja ove valute. Od britanske centralne banke se takođe ne očekuje promena kamatnih stopa. Guverner će verovatno samo potvrditi spremnost na dodatne mere ukoliko se stituacija u britanskoj ekonomij pogorša zbog odluke o Brexitu.

Kada je u pitanju američka centralna banka, do podizanja referentne kamatne stope s 0,5% na 0,75% će vrlo verovatno doći. Budući da visokopozicionirani dužnosnici banke već mesecima daju signale da je samo pitanje vremena kada će doći do podizanja, takva odluka već je uračunata u trenutni kurs i sama po sebi ne bi trebalo da iznenadi tržište. Ono što bi moglo uzrokovati veći pomak kursa dolara je konferencija za medije, na kojoj će Dženet Jelen, čelnica FED-a, izneti planove za budućnost.

Ukoliko zbog odluka evropske, britanske i japanske centralne banke o namernom držanju kamatnih stopa niskim i američka centralna banka najavi vrlo sporo podizanje kamatnih stopa u 2017. godini i/ili upozori na preterano jačanje dolara, u danima nakon odluke moglo bi doći do slabljenja dolara od nekoliko odsto u odnosu na sve ostale spomenute valute.

Ako, pak, Jelen izrazi optimizam po pitanju ekonomskog stanja u SAD i pripremi investitore na nekoliko podizanja kamatnih stopa tokom 2017. godine, odmah bi moglo doći do masovnog prebacivanja kapitala iz Evrope i Japana u SAD, zbog očekivanog većeg prinosa idućih godina. U ovom scenariju, dolar bi u danima nakon sastanka ojačao nekoliko odsto, pa bi u narednih nekoliko meseci možda, barem na kratko, postao jači od evra.

Pročitajte i ovo...