Home VestiEkonomija NIS u gradnju TE-TO Pančevo ulaže 18 milijardi dinara, spremne dozvole i za vetropark vredan 100 mil EUR

NIS u gradnju TE-TO Pančevo ulaže 18 milijardi dinara, spremne dozvole i za vetropark vredan 100 mil EUR

by bifadmin

Naftna industrija Srbije planira izgradnju termoelektrane-toplane u Pančevu, kao i vetroparka Plandište, u sklopu odgovora na aktuelnu naftnu krizu, rekao je zamenik generalnog direktora Naftne industrije Srbije Anton Fjodorov.

On je istakao da će izgradnja termoelektrane–toplane u Pančevu početi sledeće godine.

„Taj proizvodni objekat će imati snagu od 140 megavata, njegova izgradnja će koštati 18 milijardi dinara, a trebalo bi da bude završen za dve godine“, naglasio je Fjodorov.

Termoelektrana–toplana Pančevo će proizvoditi struju za potrebe NIS-ove rafinerije u tom gradu, kao i za Petrohemiju, a toplotnom energijom će snabdevati stanovnike Pančeva. Viškovi električne energije biće plasirani na tržište struje u Srbiji.

Fjodorov je dodao da je Naftna industrija Srbije pribavila sve potrebne dozvole za izgradnju vetroparka Plandište. Podsećanja radi, ranije je najavljeno da će se realizacijom tog projekta baviti zajedničko preduzeće NIS Energowind, u kojem NIS ima polovinu vlasničkog udela, dok je preostalih 50% u vlasništvu privatnih investitora.

Tokom realizacije projekta na teritoriji opštine Plandište biće izgrađena 34 vetrogeneraciona uređaja, čiji će ukupni kapacitet biti 102 megavata. Kapitalna ulaganja u realizaciju projekta, uključujući izradu paketa bazne dokumentacije i neophodnih dozvola, iznosiće oko 160 mil EUR.

Izvor: eKapija, Danas

Pročitajte i ovo...