Home VestiPolitika i društvo Obama trajno zabranio vađenje nafte iz velikog dela američke morske teritorije

Obama trajno zabranio vađenje nafte iz velikog dela američke morske teritorije

by bifadmin

Odlazeći američki predsednik Barak Obama je trajno zabranio bušenje u potrazi za gasom i naftom u većini morskih teritorija koje pripadaju SAD. On je, pre nego što će napustiti svoju kancelariju, pokušao ovom odlukom da zaštiti Arktik i delove Atlantika od, kako se smatra, ekološki neosvešćenog naslednika Donalda Trampa.

Zajedno sa zvaničnim Vašingtonom, i Kanada je najavila istu meru u svojim vodama. No, ova zemlja će tu odluku revidirati svakih pet godina, dok će za Sjedinjene Države ona važiti za stalno.

Ovo bi se moglo protumačiti kao direktan udarac na Trampa s obzirom na činjenicu da je tokom predizborne kampanje najavljivao da će u velikoj meri koristiti postojeće rezerve nafte u SAD. Ekološka organizacija Prijatelji Zemlje objavila je da ovakve trajne odluke nijedan američki predsednik do sada nije ni pokušavao da poništi i da će se Tramp, ako to pokuša, naći na sudu. S druge strane Američki institut za petrolej saopštio je da ne može postojati trajna zabrana ove vrste i izrazio nadu da će administracija novog predsednika jednostavno ukinuti ovu odluku.

Inače, naftna industrija do sada je imala velike bezbednosne propuste kada se radi o bušenju u vodi pa se i ove ekološke katastrofe upotrebljavaju kao argument protiv vađenja nafte iz mora i okeana.

Pročitajte i ovo...