Home VestiPolitika i društvo Samo 28 opština prebacilo matične knjige u elektronsku formu

Samo 28 opština prebacilo matične knjige u elektronsku formu

by bifadmin

Samo 28 lokalnih samouprava od ukupno 174 ispuniće zakonsku obavezu da do kraja decembra evidenciju matičnih knjiga prebaci u elektronski oblik. Tako bar pokazuju podaci Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu u koje je Blic imao uvid.

Za mnoge je neizvesno da li će moći da ispoštuju ovaj rok, iako su za taj posao imali čak sedam godina, a ono što je izvesno jeste da 16 opština i gradova to sigurno neće uspeti jer su za sve te godine manje od 50% podataka iz knjiga prebacile u elektronski oblik.

Na tom spisku prednjači opština Bosilegrad koja je samo 4% matičnih knjiga prenela u elektronski oblik. S njom u društvu je još 15 opština i gradova, među kojima su Prokuplje, Jagodina, Trgovište, Vlasotince, Sečanj, Aleksandrovac, Vladičin Han…

Neažurnost lokalne administracije u ovim, ali i drugim gradovima, odraziće se na građane cele Srbije jer zbog njih neće moći da se implementira Zakon o opštem upravnom postupku, zato što nije kompletirana elektronska baza podataka za teritoriju čitave Srbije.

Tako tvrdi ministarka za lokalnu samoupravu Ana Brnabić, uz upozorenje da se rok za završetak posla neće produžavati. Uprkos tome, ni neažurne opštine neće biti kažnjene. Jedina kazna je to što sada moraju da organizuju službe da gotovo danonoćno rade, kako bi uspeli da nadoknade ono što u prethodnih sedam godina nisu uradili.

Izvor: Blic, eKapija

Pročitajte i ovo...