Home VestiEkonomija Srbi onlajn najviše kupuju mobilne telefone

Srbi onlajn najviše kupuju mobilne telefone

by bifadmin

U Srbiji se 2016. godine putem Interneta najviše trgovalo mobilnim telefonima, kompjuterima i tehničkom opremom, pokazuje publikacija „KP Pregled“ koju izdaje oglasni portal KupujemProdajem.

Tokom proteklih 12 meseci preko ovog portala prodato je preko milion predmeta, ukupne vrednosti od 159,4 miliona EUR.

„KP Pregled“ pokazuje da su naši sugrađani tokom 2016. najviše trgovali mobilnim uređajima, sa preko 175 hiljada primeraka, ukupne vrednosti od čak 19,6 miliona EUR.

Kompjuteri i drugi aparati, kao što su kućni uređaji i elektronika, zajedno su premašili brojku od 180 hiljada prodatih primeraka, na šta su građani Srbije potrošili preko 12 miliona EUR.

Prirodno, zbog najviših cena, najveći promet u novcu preko portala KupujemProdajem ostvarile su nekretnine, sa skoro 44 miliona EUR, te automobili sa preko 22 miliona EUR.

Publikacija dalje pokazuje da su odeća, obuća i muzički instrumenti još neke od najtraženijih i najpopularnijih kategorija ove godine, sa statistikom od preko 134 hiljada prodatih stvari, dok su korisnici ovog portala znatan deo novca izdvojili i za poljoprivredne mašine i proizvode, zatim auto delove, te raznu industrijsku opremu.
Zanimljivo je da su korisnici ovog portala tokom godine prodali preko 25 hiljada setova auto guma i felni, preko pet hiljada traktora, pa čak i preko 11 hiljada pasa! Štaviše, preko KupujemProdajem.com moguće je trgovati i preduzećima, kojih je “otišlo” oko 250.

„KP Pregled“ pokazuje da prosečno vreme od postavljanja oglasa do prodaje mobilnog telefona iznosi 8 dana, za obuću ono iznosi 9 dana, dok oglasi za automobile, bicikle i kompjutere prodajom rezultuju u proseku za 11 dana. Na KupujemProdajem.com je, preko internog sistema poruka, tokom 2016. razmenjeno čak oko 22 miliona poruka.

Pročitajte i ovo...