Home VestiEkonomija Australija i Novi Zeland žele TPP bez Sjedinjenih Država

Australija i Novi Zeland žele TPP bez Sjedinjenih Država

by bifadmin

Uprkos povlačenju SAD iz Transpacifičkog partnerstva, pod administracijom novog predsednika Trampa, vlade Australije i Novog Zelanda insistiraju da se sprovođenje ovog trgovinskog sporazuma sprovede u delo u takozvanom 12-1 obliku, odnosno bez Amerikanaca.

TPP sporazum je, uključujući i SAD, trebalo da obuhvati 40% ukupnog svetskog trgovanja. Međutim, dolaskom Donalda Trampa na čelo najveće svetske ekonomije broj potpisnica sporazuma, pa i samo njegovo aktiviranje, dovedeni su u pitanje.

Originalno, TPP sporazum je obuhvatao SAD, Australiju, Novi Zeland, Čile, Maleziju, Vijetnam, Meksiko, Peru, Japan, Singapur, Kanadu i Brunei. Sporazum je trebalo da omogući ukidanje određenih carinskih barijera i olakšanu trgovisnku razmenu između ovih zemalja.

Jedno od glavnih Trqampovih predizbornih obećanja bilo je i izlazak SAD iz TPP-a, kako bi „se podstakla domaća proizvodnja i izvoznici“.

Po istupanju SAD, kineske vlasti su istakle kako su spremne za jače regionalno ekonomsko povezivanje, što zapadni analitičari tumače kao priliku da se iskoristi nastala situacija za „odvajanje Azije, sa Kinom na čelu“.

Novozelandski političari, sa druge strane, napominju da su spremni da sa pojedinačnim zemljama sklapaju trgovinske sporazume pod uslovima iz TPP-a.

Pročitajte i ovo...