Home VestiEkonomija Folksvagen pretekao Tojotu i izbio na prvo mesto po prodaji vozila

Folksvagen pretekao Tojotu i izbio na prvo mesto po prodaji vozila

by bifadmin

Uprkos skandalima koji su u poslednje vreme pretili da mu značajno redukuju poslovanje, Folksvagen je izgleda izbio na prvo mesto u svetu po prodaji svojih proizvoda, prodavši tokom prošle godine 10,31 miliona vozila, čime je pretekao ranijeg lidera prodaje Tojotu, koja je u 2016. prodala 10,175 miliona vozila.

Ukupnom rastu prodaje Folksvagenovih vozila najviše je doprineo procvat u Kini gde se prodaja povećala za 12,2 odsto na 3,98 miliona vozila.

Lista najvećih proizvođača automobila međutim još nije upotpunjena s obzirom na činjenicu da Dženeral motors još nije objavio svoje podatke o prodaji, koji se očekuju sledeće nedelje.

Da podsetimo, Dženeral motors je 70 godina pravio najprodavanije modele ali ga je Tojota 2008. godine nadmašila. Od tada japanski proizvođač važi za najozbiljnijeg takmičara u ovoj tržišnoj utakmici ali Folksvagen je upravo uspeo da ga pretekne.

Folksvagenu je preko potrebno ovakvo priznanje zbog toga što mu je pala reputacija zbog skandala sa lažiranjem vrednosti izduvnih gasova, kao i zato što će morati da plaća kazne zbog istog – samo u SAD će platiti poravnanje od 15 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo...