Home VestiEkonomija Najbogatijih 20 fudbalskih klubova povećali prihod za 12% i dostigli 7,4 milijardi evra

Najbogatijih 20 fudbalskih klubova povećali prihod za 12% i dostigli 7,4 milijardi evra

by bifadmin

Dvadeset fudbalskih klubova sa najvišom zaradom na svetu ostvarilo je prihod od 7,4 milijardi evra (5,5 milijardi funti) u sezoni 2015/16, što čini povećanje od 12% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje 20. izdanje Fudbalske finansijske lige konsultantske kuće Deloitte.

Mančester Junajted, Barselona i Real Madrid plasirali su se na prva tri mesta Fudbalske finansijske lige, kao što je to bio slučaj i u prvoj Fudbalskoj finansijskoj ligi izdatoj za sezonu 1996/97. Sva tri kluba su 2015/16 probila rekord u ostvarenim prihodima od 600 miliona evra, a ujedno su i prva tri kluba koja su to do sada učinila. U 20 izdanja, koliko je do sada imala Fudbalska finansijska liga, 42 kluba iz različitih zemalja sveta zauzimala su jedno od prvih dvadeset mesta, dok je samo 10 klubova svake godine uspelo da se tu i zadrži. Samo su Mančester Junajted i Real Madrid oduvek držali vodeće pozicije.

Povratak Junajteda

Mančester Junajted je u Fudbalskoj finansijskoj ligi 2017 ponovo zauzeo prvo mesto, time rušeći jedanaestogodišnji primat Real Madrida. Prihod od 515,3 miliona funti (689 miliona evra) koji je Mančester Junajted imao predstavlja najviši prihod koji je ijedan klub ostvario, sa snažnim porastom u sve tri kategorije (zarada na dan utakmice, zarada od prenosa i zarada od reklama) u poređenju sa sezonom 2014/15. Zarada koju je klub ostvarivao na dan utakmice i zarada od prenosa pospešena je povratkom u UEFA Ligu šampiona, ali su zapravo komercijalni prihodi koji iznose 71 miliona funti (100 miliona evra) otvorili Junajtedu vrata za prolaz na prvo mesto.

Den Džons, partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u kompaniji Deloitte ističe: „Mančester Junajted je morao da čeka 11 godina kako bi povratio poziciju kluba sa najvišim prihodima na svetskom nivou, i za to im je bio potreban fantastičan rast komercijalnih prihoda. Sposobnost članova ovog kluba da tokom poslednjih godina sklapaju izuzetno vredna komercijalna partnerstva bila je ključan faktor u ponovnom zauzimanju prvog mesta u Finansijskoj fudbalskoj ligi.“

„Imajući to u vidu, može se reći da će naredne godine imati jaku konkurenciju u borbi za prvo mesto, i to u klubovima Barselona i Real Madrid, prvenstveno zbog izostanka Lige šampiona i slabljenja funte u odnosu na evro, ali dugoročno posmatrano, i zbog toga što će ostali klubovi pratiti presedan koji je Junajted napravio, i na komercijalno tržište će stupati postavljajući slične uslove“, dodaje on.

Dobre strane Premijer lige

Iz Engleske Premijer lige se ove godine među prvih 20 plasiralo osam klubova, čime je Premijer liga ponovo dostigla sopstveni rekord. Završnica izvanredne godine koju je imao Lester Siti svakako jeste zauzimanje 20. mesta među fudbalskim klubovima sa najvišim prihodima na svetskom nivou. Podstaknut osvajanjem titule, prihod za 2015/16 koji iznosi 128,7 miliona funti (172,1 miliona evra) predstavlja gotovo petostruko uvećan prihod u odnosu na onaj ostvaren samo dve godine ranije, u sezoni 2013/14.

Arsenal, Čelsi, Liverpul i Totenhem ostaju na sedmom, osmom, devetom, odnosno dvanaestom mestu. Važnu promenu predstavlja i ulazak Mančester Sitija među prvih pet klubova, budući da je ovaj tim zauzeo peto mesto nakon uspešne igre u UEFA Ligi šampiona. Ovo je, posle sezone 2011/12, prvi put da su se dva engleska kluba plasirala u prvih pet. Vest Hem Junajted je još jedan engleski predstavnik, koji se našao na 18. mestu.

„Finansijska fudbalska liga ponovo dokazuje finansijsku snagu Premijer lige. Primer Lester Sitija pokazuje da dobar plasman u Premijer ligi omogućava svakom timu ulazak među najboljih 20.

Budući da se Lester već kvalifikovao za 16. rundu ovogodišnje Lige šampiona, možemo očekivati da zadrže poziciju među prvih 20, a čak je moguće i da će se popeti nekoliko mesta“, kaže Tim Bridž, viši rukovodilac u kompaniji Deloitte.

Evropska elita

Prvih pet upotpunjuje i Bajern Minhen na četvrtoj poziciji, dok je Pari Sen Žermen pao na šesto mesto. I ove godine je PSŽ jedini francuski klub u Finansijskoj fudbalskoj ligi, dok je Zenit St. Peterburg jedini ruski klub. Četiri kluba iz Italije su se plasirala među najboljih 20. Juventus je ostvario najviši plasman, deseto mesto, Roma je napredovala do 15. pozicije, a Milan je prvi put ikada na 16. mestu Finansijske fudbalske lige. Inter je poslednji italijanski klub, koji se našao na 19. poziciji. Međutim, kako je verovatno da će zarada od prenosa Premijer lige doneti značajnu podršku engleskim klubovima prilikom plasmana u narednoj Finansijskoj fudbalskoj ligi, realno je da će Milan ili Inter, ako ne i oba ova kluba, posle više godina ispasti iz prvih 20.

„U Finansijskoj fudbalskoj ligi 2015/16 je zabeležen ukupan rast prihoda najboljih 20 klubova od 12%, u poređenju sa 8% ostvarenih prethodne godine. Možemo očekivati još veći rast i sledeće godine, budući da će klubovi koji se takmiče u Premijer ligi ostvariti veću zaradu zahvaljujući rekordnim iznosima od ugovora sklopljenim sa televizijskim kućama. Velika je verovatnoća da će naredne godine skoro svi klubovi Premijer lige naći svoje mesto među najboljih 30“, dodaje Bridž.

Ovo saopštenje za javnost zasniva se na publikaciji Deloitte-a „Fudbalska finansijska liga”, objavljenoj u januaru 2017. godine. Kao što je detaljnije izloženo u publikaciji, podaci o prihodima su preuzeti iz godišnjih finansijskih izveštaja društava, odnosno firmi koji vode klubove ili drugih neposrednih izvora, za sezonu 2015/16.
Relativno bogatstvo ili vrednost fudbalskih klubova može se posmatrati na mnogo načina. U Fudbalskoj finansijskoj ligi, korišćen je prihod kao najdostupnija i najlakše uporediva mera finansijskih rezultata.

U prihode nisu uračunate naknade za transfer igrača, PDV i drugi porezi po osnovu prometa. U nekim slučajevima, korigovali smo podatke o ukupnom prihodu da bismo omogućili poređenje poslovanja pojedinačnih fudbalskih klubova koje je, po našem mišljenju, adekvatnije.

Pročitajte i ovo...