Home VestiEkonomija Najveći rast inflacije u evrozoni u poslednje tri godine

Najveći rast inflacije u evrozoni u poslednje tri godine

by bifadmin

Inflacija u evrozoni u decembru bila je 1,1 odsto, što znači najveća u protekle tri godine, uglavnom zbog poskupljenja energije podstaknutog odlukom OPEC-a da smanji ponudu na tržištu, odnosno da stabilizuje cenu nafte.

Hrana, alkohol i duvan poskupeli su za 1,2 odsto na godišnjem nivou, kao i usluge.

Agencija EU za statistiku Eurostat saopštila je da je stopa godišnje inflacije porasla na 1,1 odsto, u odnosu na 0,6 odsto u novembru.

To je najviša stopa inflacije od septembra 2013, kada je takođe bila 1,1 odsto. Međutim, to nije dovoljno brz rast jer je cilj Evropske centralne banke da poveća inflaciju u 19 zemalja evrozone na malo ispod dva odsto.

No i aktuelna inflacija može imati veliki uticaj na tržišta, što može podstaći ECB da obuzda svoju politiku monetarnih podsticaja.

Pa ipak, činjenica da je osnovna inflacija (iz koje su isključene energija i hrana čije cene diktiraju dešavanja na svetskom tržištu) porasla sa 0,8 odsto na samo 0,9 ukazuje na to da je u pitanju kratkotrajni rast inflacije a ne neka sistematska promena. Još nije vreme za optimizam, upozoravaju stručnjaci.

Pročitajte i ovo...