Home VestiEkonomija Očekuje nas burna nedelja na finansijskim tržištima

Očekuje nas burna nedelja na finansijskim tržištima

by bifadmin

Za narednih nekoliko dana najavljeno je više važnih ekonomskih događaja i objava vesti koje bi mogle imati značajan uticaj na kretanje vrednosti valuta, akcija i ostalih finansijskih instrumenata.

U noći s ponedeljka na utorak japanska centralna banka odlučuje o visini kamatnih stopa i iznosu koji kroz kupovinu obveznica i ostalih vrednosih papira ubrizgava u finansijski sistem. Budući da je jen pred kraj prošle godine naglo oslabio (približno 15%), očekuje se da će vrlo brzo početi uticati na rast stope inflacije, a to znači da bi centralna banka mogla najaviti smanjivanje iznosa kojeg ubrizgava u sistem. Ukoliko do toga dođe, japanski jen mogao bi početi naglo da jača.

Čelnici američke centralne banke održaće u sredu redovni sastanak na kojem se odlučuje o visini kamatnih stopa. Budući da su na poslednjem sastanku podigli referentnu kamatnu stopu, ove nedelje gotovo sigurno neće doći do novog dizanja. No, investitori bi mogli burno da reaguju ukoliko na konferenciji za medije budu iznesene informacije na temelju kojih bi se moglo zaključiti hoće li tempo podizanja kamatnih stopa tokom godine biti brži ili sporiji od prethodno najavljenog. Ne treba isključiti mogućnost naglog pomaka tečaja dolara od 1% u odnosu na sve ostale valute.

Britanska centrala banka takođe odlučuje o kamatnim stopama. Verovatno neće doći do promene, ali moguće je da će guverner banke, Mark Karni, najaviti da će uskoro doći do podizanja. Naime, odluka o Brexitu za sada nije uzrokovala značajnije ekonomske poremećaje u britanskoj ekonomiji, a značajno slabljenje funte uticalo je na porast stope inflacije. Ukoliko stopa inflacije nastavi da raste, centralna banka moraće da deluje podizanjem kamatnih stopa, a to u pravilu dovodi do značajnog jačanja valute.

U 14:30 po našem vremenu objavljuju se podaci o broju novootvorenih radnih mesta u prethodnom mesecu i stopi nezaposlenosti u SAD. Očekuje se 170.000 novih radnih mjesta i stopa nezaposlenosti od 4,7%. Budući da je ekonomija SAD najveća na svetu, investitori bi mogli da reagiruju ukoliko dođe do većeg odstupanja od očekivanih podataka. Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je narednih meseci moguće dodatno slabljenje dolara od nekoliko odsto, budući da je po nekim parametrima trenutno precenjen.

Pročitajte i ovo...