Home VestiEkonomija Prvi sajam saobraćajnih tehnologija u jugoistočnoj Evropi zakazan za 26. i 27. april u Beogradu

Prvi sajam saobraćajnih tehnologija u jugoistočnoj Evropi zakazan za 26. i 27. april u Beogradu

by bifadmin

SEE Mobility 2017. biće održan 26. i 27. aprila u Beogradu, sa izlagačima iz 35 zemalja, i vodećim francuskim i nemačkim kompanijama na mestu sponzora.

U pripremljenom prostoru novobeogradskog Hotela Jugoslavija biće smešteni štandovi brojnih proizvođača sa prostora bivše Jugoslavije, iz zemalja EU i Azije, koji pripadaju tzv. saobraćajnoj industriji ili su tesno povezani sa granom saobraćaja. Očekuje se pedesetak renomiranih izlagača iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Austrije, Italije, Francuske, Finske, Slovačke, Slovenije, Tajvana i preko dve stotine posetilaca, predstavnika kompanija involviranih u saobraćajnu industriju iz 35 zemalja Evrope i sveta.

Glavni sponzori sajma za koji je u ovom trenutku, kako kažu organizatori, četiri meseca pre njegovog održavanja, već rasprodato 2/3 izložbenog prostora, su vodeće evropske, svetske i regionalne kompanije AEbt, Siemens, Thales, Berghof Automation, AAiT, ERC Nobo, Amaronia Rail, Altpro.

Za rast neophodno bolje povezivanje i realizacija zajedničkih projekata

Jedan od ciljeva održavanja sajma je i bolje upoznavanje i povezivanje železničkih kompanija iz Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i drugih zemalja regiona sa vodećim proizvođačima u regionu, Evropi i svetu u cilju razvoja železničke i drumske infrastrukture, prevoza putnika i robe.

Region jugoistočne Evrope ima velike mogućnosti za razvoj saobraćajne industrije koja bi do 2030. godine u svim zemljama regiona mogla da uposli preko 182.000 ljudi, prema projekcijama evropskih i drugih međunarodnih agencija i instituta za održivi ekonomski rast. Međutim, razvoj drumskog, železničkog i vodnog transporta značajno je usporen, a saradnja nadležnih institucija i kompanija iz privatnog sektora u regionu nedovoljna, pa je bitno pospešiti umrežavanje i zajednički rad na razvojnim projektima. Takođe, razvoj saobraćaja, nužno povlači i razvoj turizma, građevinarstva i većeg dela sektora usluga, pa je prava injekcija za privredni oporavak i rast zemalja u regionu.

Ukupan godišnji promet firmi u Srbiji koje pripadaju grani saobraćaja bio je blizu 760 miliona EUR u 2016. godini, što je značajno manje nego u drugim razvijenijim zemljama regiona, kao što su Hrvatska i Slovenija i na nivou od svega 27,3 odsto proseka 28 zemalja EU. Ovo ukazuje da postoji ogroman prostor za razvoj grane saobraćaja, pre svega u oblasti revitalizacije i razvoja železnice, ali i vodnog transporta koji je u Srbiji po prometu na nivou od svega 13,2 odsto proseka EU. Upravo zato akcenat na međunarodnoj konferenciji koja će se održati prvog dana sajma 26. aprila posle otvaranja biće stavljen na prezentaciju dostupnih sredstava u međunarodnim fondovima za revitalizaciju drumske, železničke i izgradnju vodne infrastrukture u celokupnom regionu jugoistočne Evrope, kako bi se ona podigla na srednjeevropski nivo, što bi dovelo da povećanja broja aktivnih firmi u ovoj grani, prihoda i broja radnih mesta.

Pročitajte i ovo...