Home VestiEkonomija Rast inflacije u evrozoni i propitivanje potrebe za kvantitativnim popuštanjem

Rast inflacije u evrozoni i propitivanje potrebe za kvantitativnim popuštanjem

by bifadmin

Inflacija u evrozoni se ubrzala nakon što su ekonomije koje je sačinjavaju zabeležile upadljiv rast, toliki da se sada očekuje intenziviranje debate o daljoj potrebi za programom stimulisanja ekonomije koji sprovodi Evropska centralna banka.

Naime, godišnji rast inflacije od 1,8 odsto zabeležen u januaru najveći je još od 2013. i prilično je blizu onog koji je ECB zacrtala kao svoj cilj (2 odsto).

Iz tog razloga mnogi analitičari ali i donosioci političkih odluka upozoravaju da više nema potrebe za kvantitativnim popuštanjem međutim Mario Dragi, predsednik Evropske centralne banke, smatra da bi ono osiguralo stabilan rast inflacije i ubuduće.

Statistika ipak pokazuje da je osnovna inflacija, ako se ne računa skok cene nafte, ostala nepromenjena, odnosno 0,9 odsto. No, analitičari podsećaju na druge pozitivne ekonomske pokazatelje – nezaposlenost je pala na 9,6 odsto u decembru, što je najniže od sredine 2009. godine, a ekonomija evrozone je u poslednjem kvartalu 2016. porasla za 1,8 odsto.

Pročitajte i ovo...