Home VestiIT i nauka Singapur: Samovozeći kamioni za funkcionalno pristanište

Singapur: Samovozeći kamioni za funkcionalno pristanište

by bifadmin

Luke u Singapuru spadaju među najprometnija i najefikasnija pristaništa brodova na svetu ali ovaj grad se tu nije zaustavio, već sada ispituje mogućnost da ih učini još delotvornijima uz pomoć konvoja samovozećih kamiona koji bi saobraćali između terminala. Naime, ovim kamionima bi upravljali kompjuteri, kao u slučaju samovozećih automobila, a oni bi po automatizmu svi pratili jedan kamion kojim upravlja čovek.

Već su potpisani ugovori sa dva proizvođača kamiona – švedskom Skanijom i japanskom Tojotom. Prva faza implementacije ove ideje počinje ovog meseca i trajaće godinu dana, i u njoj će svaka od pomenutih kompanija razvijati i testirati samovozeće kamione, odnosno najviše tehnologiju za praćenje kamiona predvodnika. U narednoj fazi jedna od ove dve kompanije će biti izabrana za proizvodnju i dalje testiranje kamiona u Singapuru, na terminalima luke. Takođe će se raditi i na automatizaciji procesa pristajanja brodova i iskrcavanja tereta.

Ovo će, osim što će nadomestiti konstantan deficit ljudskih kadrova i učiniti luku još funkcionalnijom, pomoći i onim vozačima kamiona koji će predvoditi kolone da steknu značajno iskustvo iz oblasti rada koja tek dolazi.

 

 

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...