Home VestiEkonomija Berze pod teretom političkih rizika

Berze pod teretom političkih rizika

by bifadmin

Akcije na svetskim berzama danas su u blagom padu pošto je trgovanje pod pritiskom političkih rizika.

U Evropi je nemački indeks Daks u padu od 0,2 odsto, francuski KAK-40 od 0,1 odsto, dok je britanski FTSE 100 u minusu 0,2 odsto.

Na početku trgovanja na njujorškoj berzi industrijski indeks Dau Džons je u minusu 0,3 odsto, Standard i Pur 500 od 0,2 odsto, a tehnološki Nasdak od 0,1 odsto, pošto je juče postigao rekord.

Japanski Nikei 225 je porastao 0,5 odsto, hongkonški Hang Seng 0,7 odsto, šangajski kompozitni indeks 0,4 odsto, australijski S&P ASX 200 0,5 odsto, dok je južnokorejski Kospi pao 0,5 odsto, a indijski Senseks 0,2

Posle pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima berze su imale značajan rast, ali sada više stvari pokazuje da investitori brinu za niz političkih rizika koji nisu isključivo povezani s američkim predsednikom.

„Politički rizik je i dalje velika briga za trgovce. S nepredvidljivošću Donalda Trampa, raspravom o Bregzitu u britanskom parlamentu i predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj stvara se prilično uznemirujuć ambijent za trgovce“, rekao je berzanski analitičar u OANDA Kreg Erlam.

Posle rasta zaliha nafte u SAD, cene tog energenta su u padu. Cena američke nafte, prema podacima Blumberga, pala je za 0,8 odsto na 51,7 dolara po barelu, dok je nafta Brent s padom od 0,5 odsto na na 54,8 dolara po barelu.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...