Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Prinudna naplata duga poljoprivrednika

B&F reč nedelje: Prinudna naplata duga poljoprivrednika

by bifadmin

Prošlog meseca je započeta prinudna naplata od poljoprivrednika koji nisu na vreme platili doprinose i obavezno socijalno osiguranje. Njihov dug po ovom osnovu narastao je na 90,8 miliona dinara, zbog čega je doneto 31 rešenje o prinudnoj naplati. To znači da će ovim poljoprivrednicima zbog duga biti oduzimane oranice i druge vrednosti.

Do sada je doneto jedno rešenje o prodaji i još jedno o prenosu nepokretnosti (zemljišta) u svojinu Republike Srbije, ali predmeti prinudne naplate ne moraju biti samo oranice, već mogu biti i pokretne stvari, novčana potraživanja, zarada, odnosno penzija i gotov novac.

 

Prinudna naplata duga poljoprivrednika 2

 

Iz Poreske uprave su pojedine žalbe zemljoradnika komentarisali rečima da “poljoprivrednici imaju isti tretman kao i druge kategorije poreskih obveznika”, međutim kako izveštavaju pojedini mediji problem leži u istoj osnovici za plaćanje doprinosa za poljoprivrednike koji imaju jedan hektar i za one koji imaju 10 ili 100 hektara zemlje.

Situacija u kojoj su se našli poljoprivrednici zainteresovala je i bivšeg zaštitnika građana koji se pred kraj svog mandata bavio ovim pitanjem.

„Dug poljoprivrednika prema javnim fondovima je ogroman. Mnogi već ne mogu da ga plate. Tim ljudima će zbog duga biti prodavana imovina i tako će biti u još goroj situaciji, a obaveze će morati da nastave da plaćaju“, upozorio je Saša Janković.

On je javno postavio pitanje pravičnosti, pravilnosti i odmerenosti zakonskih rešenja, odnosno poštovanja ustavnog načela socijalne pravde, podsetivši da taj problem neće nestati ako ga kao društvo budemo ignorisali.

 

Prinudna naplata duga poljoprivrednika

 

Ombudsman je podsetio da svaki vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira na veličinu poseda, mora da plati istu osnovicu za penziono i zdravstveno osiguranje od oko 96.000 dinara godišnje, kao i da su se poljoprivednici i ranije žalili na ovu nepravdu, koja do sada nije ispravljena.

Prema podacima zaključno sa 30. novembrom protekle godine, u Srbiji ima 194.107 poljoprivrednih penzionera i oni čine čine 11,2 odsto od ukupnog broja penzionera. Prošečna poljoprivredna penzija za njih iznosi 10.485 dinara.

Kolika ce biti penzija zemljoradnika zavisi od dužine ulaganja i visine osnovice na koju su plaćeni doprinosi.

Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisana je osnovica na koju oni plaćaju doprinos, a najveći broj osiguranika poljoprivrednika mora doprinos da plaća na najnižu osnovicu koja je propisana tim zakonom. Najniža osnovica za 2016. godinu iznosila je 22.449 dinara.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...