Home VestiEkonomija FEFA o dualnom obrazovanju

FEFA o dualnom obrazovanju

by bifadmin

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da će Srbija biti jedna od retkih zemalja koja će u proces uvođenja dualnog obrazovanja ući uz definisani zakonski okvir, kako bi ceo taj proces bio sinhronizovan. O ovome je bilo reči na okruglom stolu pod nazivom “Obrazovanje i tržište rada” u organizaciji Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) i u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prema rečima ministra, za rešenje problema nezaposlenosti mladih neophodno je sagledavanje potreba tržišta rada i države na osnovu kojeg bi se oblikovao model dualnog i preduzetničkog obrazovanja. ”Nije realno da svi budu majstori, ali ni da svi budu doktori nauka. Potrebno je edukovati decu i roditelje da shvate da svrha učenja nije diploma već posao”, poručio je Šarčević.

Mikroelektronika je jedno od preduzeća u kojem studenti ovog fakulteta obavljaju radnu praksu. Nebojša Matić, vlasnik pomenute kompanije, izjavio je danas da dualno obrazovanje skraćuje proces učenja novozaposlenih u firmama, zbog čega može biti veoma korisno privredi.

Dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, prof. dr Nebojša Savić, podsetio je da se FEFA trudi da osposobi studente kako bi po okončanju studija bili spremni za posao, i naznačio važnost ove teme.

Osim o ovim temama, na okruglom stolu govorilo se i o uvođenju projektnih aktivnosti u škole kako bi se uticalo na razvoj preduzetničkih kompetencija kod učenika, kao i važnosti celoživotnog učenja.

Pored navedenih učesnika, svoje zaključke sa okupljenima su podelili i Gabrijela Grujić, savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zadužena za dualno obrazovanje i Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede zadužena za oblast malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Vladi RS.

Pročitajte i ovo...