Home VestiEkonomija Među ponuđačima za PKB Kostić, Matijević, Al Dahra, Kinezi…

Među ponuđačima za PKB Kostić, Matijević, Al Dahra, Kinezi…

by bifadmin

Za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) zainteresovano je osam investitora iz Srbije i sveta. Pisma o zainteresovanosti za PKB poslali su kompanije Matijević i MK Grupa iz Srbije, Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dve kompanije iz Velike Britanije, jedna iz Kine i jedna iz Singapura, kao i jedan privrednik iz Kovina.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević je rekao da će model privatizacije i poziv za dostavljanje obavezujućih ponuda uslediti za narednih mesec do mesec i po dana.

„Očekujem da dobijemo vlasnika do kraja godine“, kaže Knežević. Da li će se plan realizovati, dodaje, zavisi od ozbiljnosti kupaca.

On je naveo da neće dozvoliti kupovinu zarad pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

„Postoji deo građevinskog zemljišta koji će biti izdvojen, oko mosta Borča–Zemun, i to neće biti predmet privatizacije. Sve ostalo poljoprivreno zemljište mora biti u funkciji poljoprivrede i proizvodnje“, kaže ministar Knežević.

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je 19. januara ove godine javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresovanih za učešće u postupku privatizaciju PKB-a i četiri zavisna preduzeća – Poljoprivredna avijacija PKB, EKO – LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB.

Rok za dostavljanje pisama je bio 17. februar, a zainteresovani investitori treba da predlože cenu, model privatizacije, investicioni program, okvirni plan poslovanja i broj zaposlenih.

PKB je jedan od najvećih i najstarijih poljoprivrednih kombinata u Srbiji, ima preko 20 hiljada hektara obradive zemlje, preko 26 hiljada grla stoke, mašine, opremu, staklenike i 1.700 zaposlenih. Vrednost kapitala tog preduzeća je oko 51,2 milijarde dinara, a Skupština Beograda je septembra prošle godine prenela 99% akcija PKB-a na državu.

Među zainteresovanima i dve velike domaće kompanije

„Rekli smo da pristajemo na bilo koji oblik privatizacije, kako država odluči. Naravno da bismo radije 100% vlasništva, ali ako država smatra da ima interesa da ostane kao akcionar, mi ćemo se prilagoditi“, kaže Jovan Purar, direktor MK grupe.

Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević, kaže da „ako bi se uslovljavao investitor s ostankom nečega, nekim brojem radnika, određene zemlje, broja krava i ostalog što ima PKB, to ne bi bilo dobro, to ne bi bila slobodna trgovina. Najbolje bi bilo da se proda osnovni i obrtni kapital, bez čega se ne može raditi“.

Od Vlade očekuju da realno proceni vrednosti PKB-a i podsećaju da je prethodni pokušaj prodaje po ceni od 154 mil EUR propao jer se niko nije javio.

„PKB u priči vredi mnogo, ali nikad nije ostvario dobit. PKB je sada dužan 80 mil EUR, ako ovako nastavi biće teret državi, a prvim danom privatizacije država bi skinula teret“, kaže Petar Matijević.

Izvor: Beta, RTS, eKapija

Pročitajte i ovo...