Home VestiEkonomija Svaki četvrti novi automobil u Srbiji finansiran putem lizinga

Svaki četvrti novi automobil u Srbiji finansiran putem lizinga

by bifadmin

Ukupna vrednost novozaključenih lizing ugovora u 2016. godini iznosi 337 miliona evra.

Ukupna vrednost novozaključenih lizing ugovora u 2016. iznosi 337 miliona evra, što je 40 miliona više u odnosu na 2015. godinu, pokazao je godišnji izveštaj Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS). Vrednost novozaključenih ugovora porasla je u sektorima komercijalnih, teretnih i ostalih vozila (27 miliona evra), putničkih vozila (12 miliona evra), kao i mašina i opreme (6 miliona evra).

Teodora Milenković, generalni sekretar ALCS-a, napominje da su ovakvi rezultati posledica rasta privredne aktivnosti u Srbiji: „Mala i srednja preduzeća su prepoznala lizing kao adekvatan način finansiranja za osnivanje ili razvijanje poslovanja. Interesovanje za lizing je sve veće, pa je tržište i u 2016. nastavilo sa trendom rasta, koji možemo primetiti već nekoliko godina unazad. Vrednost novozaključenih ugovora u prošloj godini porasla je za 13% u odnosu na 2015. godinu.”

U Srbiji je, u 2016. godini, svaki novi četvrti automobil finansiran putem lizinga: „Rast kupovine putničkih, komercijalnih, teretnih i ostalih vozila putem lizinga ukupno je porasla za 39 miliona evra u odnosu na 2015. godinu, a analiza je pokazala da je 28% svih novih putničkih i lakih vozila finansirano putem lizinga”, istakla je Milenković i dodala da je vrednost novozaključenih ugovora veća i u sektoru mašina i opreme, koji je zabeležio 6 miliona evra više u odnosu na 2015. godinu.

Najveća vrednost novozaključenih lizing ugovora ostvarena je u sektoru komercijalnih i teretnih vozila i ona iznosi 133 miliona evra, zatim u sektoru putničkih vozila od 130 miliona, pa sektoru mašina i opreme od 67 miliona evra.

U 2016. godini vrednost novozaključenih ugovora porasla je u delatnostima saobraćaja i informisanja, trgovine, građevinarstva, prerađivačke industrije i rudarstva. Kompanije koje se bave saobraćajem i informisanjem su, putem lizinga, investirale 100 miliona evra u privredu Srbije, a firme čija je delatnost trgovina na veliko i malo više od 45 miliona evra. Rudarstvo i prerađivačka industrija putem lizinga su investirale u domaću privredu 43 miliona, a građevinarstvo 26 miliona evra.

Teodora Milenković smatra da će se trend jačanja lizinga nastaviti i u tekućoj godini: „Očekuje nas realizacija brojnih, dugoročnih investicija najavljenih u prethodnoj godini. Takođe, Beograd će biti domaćin Međunarodnog sajma automobila, a lizing kompanije uvek omoguće konkurentne ponude kada je finansiranje automobila u pitanju.”

Pročitajte i ovo...