Home VestiEkonomija Da li je Srbija spremna da ode korak dalje u razvoju biogas sektora?

Da li je Srbija spremna da ode korak dalje u razvoju biogas sektora?

by bifadmin

Usvajanjem novih podsticajnih mera za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u junu 2016. godine stvoren je dobar okvir za brzi razvoj novih biogas postrojenja u Srbiji. Ove mere će važiti do kraja 2018. godine i na vreme treba razmišljati o sledećim, zaključeno je na konferenciji posvećenoj održivom razvoju biogas sektora u Srbiji.

Stručni skup koji su organizovali srpsko Biogas udruženje, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije i program srpsko-nemačke razvojne saradnje koju implementira GIZ „Rаzvој оdrživоg tržištа biоеnеrgiје u Srbiјi“ okupio je predstavnike biogas udruženja iz Srbije i Nemačke, ali i druge renomirane stručnjake iz ove oblasti. Cilj skupa bila je razmena iskustva, produbljivanje saradnje i razgovor o mogućnostima za razvoj koncepta korišćenja toplotne energije, sistema za prečišćavanje gasa i njegovog korišćenja, kao i o mogućnostima upotrebe digestata.

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, istakao je da je tema obnovljivih izvora energije od izuzetnog značaja za Srbiju. “Korišćenje obnovljivih izvora energije je ozbiljna šansa ne samo za energetski sistem Srbije, već i za poljoprivredu i zelenu ekonomiju zemlje”, istakao je ministar i rekao da on lično duboko veruje u budućnost biomase i biogasa u Srbiji. Prema njegovim rečima, ministarstvo

Ministarstvo podstiče korišćenje biomase u dva pravca. Jedan je korišćenje biomase za proizvodnju toplotne energije, a drugi je za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije.

Nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore energije Republike Srbije predviđa da je do 2020. godine potrebno izgraditi 30 megavata novih kapaciteta za proizvodnju struje na biogas da bi se ostvario cilj od 27% proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije (OIE).

Nemačka ima najdužu tradiciju u biogas sektoru. “Nemačka prednjači u oblasti biogasa, gde postoji preko 9000 biogas postrojenja sa preko 4500 MW ukupne instalisane snage. Poređenja radi, u Srbiji su od 2013. godine u funkciji bila samo tri poljoprivredna biogas postrojenja sa ukupnim kapacitetom od 3 MWel. Međutim, uvođenjem novih podsticajnih mera juna prošle godine došlo je do naglog skoka razvoja biogas sektora i otvaranja novih biogas postrojenja u Srbiji“, istakla je Milica Vukadinović, rukovodilac komponente Razvoj projekata u okviru srpsko-nemačkog razvojnog programa Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji i dodala da se korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora Srbija približava ekološkim standardima Evropske unije, ostvaruje se povećanje prihoda na lokalnom nivou, a gazdinstva dobijaju energetsku nezavisnost, što može imati veliku ulogu u poslovanju i planiranju.

„Domaći farmeri pokazuju veliko interesovanje za nove tehnologije koje kao organizacija promovišemo i nadamo se da ćemo u godinama pred nama imati priliku da sa srpskim farmerima razgovaramo o boljitku koji im biogas donosi.“

Pročitajte i ovo...