Home VestiEkonomija Evropska preduzeća ljuta zbog kineskih subvencija

Evropska preduzeća ljuta zbog kineskih subvencija

by bifadmin

Privredna komora EU u Kini je oštro protestovala protiv velikih subvencija koje Kina izdvaja za vrhunske tehnologije, tvrdeći da će se time dodatno smanjiti manevarski prostor za evropske kompanije i pooštriti napetost u trgovinskim odnosima, upozorila je Privredna komora EU u Kini.

Komunistički režim upumpava „stotine milijardi evra“ u 10 ključnih sektora, od robotike preko biofarmacije do vazduhoplovne opreme, što su po oceni ove komore „visoko problematične“ subvencije, navodi se u izveštaju Komore.

Ova organizacija koja zastupa interese 1.600 kompanija od Pekinga traži da prestane sa ovakvim merama koje narušavaju tržište.

„Gledamo kako se novi kineski akteri ubacuju na svetsko tržište dok mi čekamo u dnu Kineskog zida“, čekajući da Kina u većoj meri otvori vrata, rekao je predsednik Komore Jerg Vutke (Joerg Wuttke) u razgovoru sa nekoliko novinara.

Komora se u izveštaju osvrnula na plan „Čajna menufekčering 2025“ (China Manufacturing 2025, u prevodu proizvodnja Kine do 2025), koji je kineska vlast napravila kako bi podstakla da se nivo izvezene robe podigne na viši nivo i da se nadoknadi tehnološki zaostatak.

Organizacija evropskih firmi u Kini je kritikovala sve veći transfer tehnologija, navodeći da su evropski proizvođači električnih vozila suočeni sa intenzivnim pritiskom da ustupe svoje najnaprednije tehnologije u zamenu za „kratkoročni pristup kineskom tržištu“.

Ovakvim zahtevima teško je odoleti budući da je Kina i dalje najveće tržište automobila u svetu, mada se u drugim sektorima poput informacionih tehnologija pristup tržištu sve više smanjuje.

„Kini bi bolje išlo kada bi odolela iskušenju da sama bira pobednike. Naša preporuka vlastima je sledeća: pustite tržište da odabere preduzeća koja će uspeti“, rekao je Vutke.

Toliko velike intervencije države imaju i neželjene efekte, a primer je mogućnost da podstaknu stvaranje prekomernih proizvodnih kapaciteta. Upravo to se dogodilo proizvođačima solarnih panela pre nekoliko godina, i za posledicu imalo i pooštravanje tenzija u trgovinskim odnosima Pekinga i Brisela.

Vutke je kao poseban razlog za uzbunu naveo ambicije koje vlada pominje da zemlja postane „samodovoljna“.

 

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...