Home VestiEkonomija Finansijske navike žena i muškaraca: Da li smo isti?

Finansijske navike žena i muškaraca: Da li smo isti?

by bifadmin

Povodom osmog marta, međunarodnog praznika žena, Erste banka je napravila analizu koje bankarske proizvode koriste žene a koje muškarci, i da li su zarade muškaraca i žena jednake.

Naravno, ova analiza je ograničena na klijentkinje i klijente Erste Banke i ne može se koristiti kao statistički podatak vezan za celu Srbiju.

Po ukupnom broju klijenata, u Erste Banci ima više muškaraca – 52%, dok je 48% žena, isti je procenat vezan i za broj tekućih računa.

 

Štedni računi

Da li se iz broja otvorenih štednih računa može doneti zaključak da su klijentkinje svesnije važnosti štednje, jer su od ukupnog broja štednih računa njih 55% otvorile žene, a 45% muškaraci.

 

Digitalno smo jednako pismeni

U digitalnom svetu nema razlike. Identičan broj muškaraca i žena koristi digitalne usluge.

Kada govorimo o onim klijentima koji koriste keš ili refinansirajuće kredite, prema analizi, od ukupnog broja klijenata koji imaju ove kredite, 55% je muškaraca a 45% žena. Procentualni odnos je isti i kada su u pitanju stambeni krediti.

Gotovo isti broj muškaraca i žena je ugovorio uslugu životnog osiguranja, a kada govorimo o korišćenju drugih vrsta osiguranja, od ukupnog broja ugovorenih usluga, korisnica je 45%, a 55% je muškaraca.

 

A u čemu razlikujemo?

Kada pogledamo klijentkinje i klijente sa platom koja je veća od 100.000 dinara, vidimo da u toj kategoriji ima mnogo više muškaraca, čak 59%, dok je 41% žena.

Nameće li se zaključak da možda, ipak, nismo isti?

Pročitajte i ovo...