Home VestiEkonomija Oksfam: U poreskim rajevima profit banaka veći od obrta

Oksfam: U poreskim rajevima profit banaka veći od obrta

by bifadmin

Četvrtinu profita u poreskim rajevima, najčešće u Luksemburgu, Hong-Kongu i Irskoj, prijavljuje 20 najvećih evropskih banaka, pokazalo je istraživanje britanske organizacije Oksfam koja ukazuje na raskorak između broja zaposlenih, obrta i profita u tim zemljama i teritorijama.

U Irskoj su neke banke imale veći profit od obrta, što po izveštaju može da se tumači i kao pokazatelj veštačkog izmeštanja profita, a jedan manji poreski raj Kajmanska ostrva izdvaja se po profitnoj stopi od 167 odsto i nultoj poreskoj uplati banaka.

U poreskim rajevima 20 velikih evropskih banaka 2015. ostvarilo je 26 odsto ukupnog profita, odnosno 25 milijardi evra, ali je tamo imalo 12 odsto ukupnog obrta i sedam odsto zaposlenih, što je u očiglednom raskoraku, navodi ova NVO koja je istraživanje objavila sa mrežom Medjunarodni vodič za fer finansije (Fair Finance Guide International).

Ove banke prijavile su 628 miliona evra profita u poreskim rajevima u kojima nemaju nijednog zaposlenog, navodi se u izveštaju, a prenosi AFP.

Oksfam objašnjava da takva „zloupotreba“ poreskih rajeva može da posluži da se „veštački izmesti profit kako bi se smanjio poreski doprinos, omogućila poreska utaja klijentima ili zaobišle obaveze koje su nametnute propisima“.

Oksfam smatra poreskim rajevima zemlje koje su i na listama glavnih organizacija poput OECD-a i MMF-a, i tome pridodaje i druge zemlje u skladu sa sopstvenim kriterijumima poput niske efektivne poreske stope, a autori istraživanja koriste podatke pojedinačnih zemalja o bankama koji se po propisima EU moraju objavljivati zarad transparentosti.

Ovi rezultati „koji ponekad prelaze granice zdravog razuma, pokazuju rasprostranjenost problema i potpunu nekažnjivost koja prati ove prakse najvećih evropskih banaka u poreskim rajevima“, rekla je ko-autorka izveštaja Manon Obri (Aubry).

Izveštaj je pokazao da je najčešći izbor najvećih evropskih banaka Luksemburg, Irska i Hong-Kong, dok se od manjih poreskih rajeva po isplativosti ističu Kajmanska ostrva, sa profitnom maržom evropskih banaka od 167 odsto.

Na Kajmanskim ostrima živi 60.413 osoba, posluje 10 velikih evropskih banaka, sa ukupno 30 zaposlenih, odnosno tri radnika po banci. Obrt iznosi 113 miliona evra, profit 189 miliona, produktivnost po zaposlenom 6,3 miliona evra, a iznos plaćenih poreza 0.

U Luksemburgu radi 0,5 odsto zaposlenih u 20 najvećih evropskih banaka, i tu se ostvaruje dva odsto obrta, ali 5,2 odsto profita, odnosno 4,9 milijarde evra, što je više od kombinovanog profita u Velikoj britaniji, Švedskoj i Nemačkoj, i izuzetno visok iznos za ovu malu zemlju u kojoj živi 0,008 odsto svetskog stnaovništva i ostvaruje se 0,08 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda.

Deo objašnjenja leži u tome to je finansijski sektor Luksemburga ustrojen tako da zahvaljujući blagom poreskom režimu omogući multinacionalnim kompanijama da smanje troškove za poreze, ali i u poreskim aranžmanima sa kompanijama, koji su obelodanjeni u Luks liks aferi.

U Irskoj je pet banaka britanska RBS, francuska Sosijete ženeral, italijanska Unikredit i španske Santander i BBVA imalo profitnu stopu veću od 100 odsto, što znači da dobijaju više profita nego što im je obrt, ističe Oksfam, u kojem smatraju da je to mogući pokazatelj veštačkog prebacivanja profita u ovu zemlju.

Izvor: Beta, Euractiv

Pročitajte i ovo...