Home VestiPolitika i društvo Prva samostalna izložba slika Milice Davidović u Dunavskom umetničkom izlogu

Prva samostalna izložba slika Milice Davidović u Dunavskom umetničkom izlogu

by bifadmin

U Dunavskom umetničkom izlogu Kompanije „Dunav osiguranje“ u Makedonskoj 4, u 19 sati otvorena je prva samostalna izložba slika Milice Davidović, diplomiranog dizajnera tekstila. Postavka simboličnog naziva „Neograničeno“ obuhvata dvadesetak radova u batik tehnici mlade autorke.

Milica Davidović je rođena 19. maja 1989. godine u Beogradu gde je završila osnovnu i srednju školu, a potom i diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti, na Odseku za dizajn tekstila. Izrazito umetnički orijentisana, Milica je završila i solo pevanje i klavir u Osnovnoj muzičkoj školi „Stanković“ i dugi niz godina aktivno učestvovala u radu hora „Braća Baruh“ pri Jevrejskoj opštini u Beogradu s kojim je nastupala na brojnim koncertima i međunarodnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Putovanja i horski nastupi potakli su je da u svom osnovnom stvaralaštvu, a to je primenjena umetnost, nauči da je svet artista kako prostorno tako i duhom neograničen.

Batik tehnika koju koristi mlada umetnica jedna od najstarijih metoda oslikavanja tkanina. Potekla je sa ostrva Java u Indoneziji gde je svaka kraljevska porodica imala svoje unikatne dezene, dok je stanovništvo u priobalnim delovima razvijalo mnoštvo motiva pod uticajem doseljenika iz Kine, kao i holandskih, arapskih i indijskih trgovaca.

“U Evropi je prihvaćen u dizajniranju ambijentalnog tekstila, što je trenutno i moja preokupacija”, podvlači Milica: “Batik tehnikom stvaram slike na platnu namenjene dekoraciji zidova u stambenom ili radnom prostoru, prenosim ih na tapete, paravane, lampe… Preovlađujući motivi su ornamenti, prikriveni likovi, misteriozni, zavodljivi pogledi. Primenom tradicionalnih pigmenata, u zavisnosti od raspoloženja i inspiracije, moje batik-slike žive u tonovima koji oslikavaju osećanja, strepnje, maštanja…”

Izložbu „Neograničeno“ u organizaciji Udruženja umetnika „Dunav ars“ čiji je Milica član, otvara prof. Milanka Berberović, istaknuti kostimograf Beogradskog dramskog pozorišta, redovni profesor scenskog kostima i dekan na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, danas profesor emeritus na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Udruženje umetnika „Dunav ars“, osnovano 2001. godine, danas broji pedesetak članova. U svojoj agendi beleži stotinak izložbi, kako svojih članova tako i renomiranih umetnika svetskog glasa, organizovanih u sada već poznatom Dunavskom umetničkom izlogu. Njegovi članovi dobitnici su brojnih nagrada na gradskim i republičkim smotrama umetnika amatera, dela pojedinih članova ušla su u antologije umetnosti, neki su stekli diplome fakulteta umetnosti, a među počasnim članovima nalaze se i uvaženi profesori univerziteta. U foajeu poslovne zgrade Kompanije u Makedonskoj ulici ukazano je gostoprimstvo i uvažavanje umetnicima najrazličitijih starosnih doba, od sedam do 77 godina, a oni su za ukazanu pažnju uzvraćali rečima zahvalnosti za podršku i razumevanje osiguravajućoj kući koja je uvek umela da prepozna, podstakne i pomogne kreativnost u oblasti nauke, kulture, umetnosti.

Pročitajte i ovo...