Home VestiEkonomija Erste banka: Efektivna kamatna stopa za stambene kredite pala za trećinu

Erste banka: Efektivna kamatna stopa za stambene kredite pala za trećinu

by bifadmin

Erste Banka je uz dodatno snižene kamatne stope ukinula i sve najveće početne troškove, poput obrade zahteva i obaveznog osiguranja kredita za klijente koji do 8. jula žele da podignu stambeni kredit. Krediti se mogu iskoristiti za kupovinu stambenog objekta ili objekta u izgradnji, klasične ili montažne kuće.

„Inicijalni troškovi pri kupovini stana gotovo uvek prevazilaze sumu koju smo na početku planirali, i zato smo odlučili da uz dodatno sniženje kamatnih stopa, ukinemo trošak obrade zahteva, kao i osiguranja kredita. Životno osiguranje takođe nije obavezno, mada ga svakako preporučujemo“, navela je Zorana Aleksić, direktorka sektora prodaje za stanovništvo, mala preduzeća i preduzetnike u Erste Banci.

„Klijenti takođe imaju mogućnost da se opredele za fiksnu ili promenljivu kamatnu stopu. Ukoliko se opredele za fiksnu kamatnu stopu, rok za otplatu može biti do 20 godina, a za promenljivu do 30 godina. Ponuda za fiksnu kamatnu stopu važi za sve vrste nekretnina. Iskustvo i zahtevi iz prethodnih godina pokazali su da postoji određeni broj klijenata koji žele proširenje postojećih stambenih jedinica, i samim tim kraće rokove otplate. Ponuda je formirana i na rok od pet, deset, 15 i 20 godina, sa fiksnom kamatnom stopom. Primera radi, za rok otplate na pet godina, NKS iznosi 2,49%, odnosno, 2,99% na rok na deset godina. Fiksna NKS za rok otplate na 20 godina iznosi 4,29%. Efektivna kamatna stopa u koju su uključeni svi troškovi, uključujući i one na koje banka nema uticaj, poput notara, izdavanja lista nepokretnosti ili katastra za kredite sa fiksnom kamatnom stopom iznosi 3,32% za rok od pet godina, 3,56% za rok od deset, 4,75% za rok od 20 godina, a za one sa promenljivom kamatnom stopom od 3,08 % za rok od 30 godina“, dodala je Zorana Aleksić. Uz maksimalno pojednostavljenu proceduru odobravanja kredita, za klijente koji podnesu potpunu dokumentaciju, isplata se može realizovati u roku od pet do sedam dana. Erste Banka nikada nije naplaćivala naknade za monitoring kredita, i tu praksu nastavlja i sada.

Pročitajte i ovo...